Halfogásra buzdítanak a Velencei-tó mellett

A Velencei-tó közelében lévő Pátkai-víztározón alacsony vízállásával kapcsolatban a horgászokhoz fordult a víz kezelője. Kérik őket – elkerülve a kényszerlehalászást –, hogy vigyék haza a kifogott halat.

Az elmúlt évek és a jelenlegi aszályos időszak miatt a Velencei-tó és vízgyűjtő területe mostanra kritikus helyzetbe került. Az általuk kezelt halgazdálkodási vízterületként számon tartott Pátkai víztározó elérte a 370-cm minimum vízszintet. Ez az augusztusi kánikula miatt várhatóan 350 cm-re csökken.

A tározó legfelső része már több hete kiszáradt, és jelenleg a középső tavon is csak öblözetekben, a mélyebben fekvő területeken található víz. A tározót is kezelő szövetség elnöksége a kialakult helyzetre való tekintettel vészforgatókönyvet dolgozott ki. Ebben először kérvényezte a terület vészhelyzeti lehalászására vonatkozó engedélyeket, amelyek segítségével az általunk kezelt más állami tulajdonban lévő víztestekbe lehetséges lenne átmenteni a halállományt.

Több ütemben végeztek felmérést a tározó jelenlegi vízmélységét vizsgálva, valamint egyeztettek halászati szakemberekkel is. Végül arra döntésre jutottak, hogy a jelenlegi halászati tevékenység hatalmas kockázatot jelentene a halállomány számára. A tározó területén, a belső részeken jelenleg 1-1,7 méter mély részek vannak. Ezek még megfelelő életteret biztosítanak a nagy mennyiségű halállomány számára. Ezeket a területeket folyamatosan megfigyelik, illetve a lehetőségekhez mérten megpróbálják levegőztetni.

Ha az őszi és a téli időszakban nem normalizálódik a tározó helyzete, akkor a tél folyamán kényszerlehalászásra lesz szükség. Egyúttal hangsúlyozzák, hogy bár a vízállás kritikusan alacsony, az összeszűkült víztér kiváló fogási lehetőségeket biztosít. Minél többen horgásznak a tározón, és a szabályok adta kereteken belül haza is szállítják a kifogott zsákmányt, jelentősen tehermentesíthetik a vízteret a kopoltyúszám csökkentésével – írta a berek.hu.

(fotók: a Pátkai-víztározó Facebook-oldala)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!