Halak szárazon: az extrém hőmérséklet pusztítja az élővilágot

A hőség miatt kiszáradt az Anachuac melletti Bustillos-lagúna, amelynek medrében most több ezer haltetem fekszik.

A kormány adatai szerint a szárazság valamilyen formája Mexikó közel 90 százalékát sújtja, ami 2011 óta a legmagasabb arány. Chihuahua államot különösen súlyosan érintette, területének nagy részét a legszélsőségesebb szárazság sújtja, a hőmérséklet tartósan 40 Celsius-fok felett van.

Szakértők szerint a Bustillos-lagúnában kritikus szintre csökkent a víz szintje, de a maradék víz is rossz minőségű lett, emiatt tömegesen kezdtek el pusztulni a halak. Ehhez hasonló, tömeges halpusztulások korábban is történtek a térségben a száraz időszakokban. A helyi hatóságok most azon dolgoznak, hogy az elpusztult halakat mésszel fedjék be, mivel attól tartanak, hogy a tűző napon gyorsan bomló tetemek bevonzzák a rovarokat, és betegségek terjesztésével veszélyeztethetik a közegészségügyet.

A hőség és az aszály miatt az állatállomány is veszélybe került, tehenek és szamarak is nagy számban pusztultak el, miközben a gazdák is küzdenek azért, hogy öntözni tudják a földjeiket. Az extrém, visszatérő szárazság miatt sokan, akik korábban mezőgazdasággal foglalkoztak a régióban, inkább az ország más részeire vándoroltak el.

Ez a katasztrófa egyáltalán nem egyedi eset. Legutóbb Őrbottyánnál, korábban az Öreg-Túron történt tömeges pusztulás, míg tavaly a Városligeti-tó, korábban a Velencei-tó és a Tatai-tó is komoly károkat szenvedett.

Néha szemmel látható ok vagy racionális magyarázat nélkül pusztulnak el állatok. Így volt Botswanában, ahol tömeges elefántelhullást tapasztaltak, sokáig nem is tudták megmondani mi lehet az oka. A szadai szafariparkban is rejtélyes körülmények között pusztult el két elefánt, ügyükben állatkínzás miatt nyomoztak és tetemes bírságot szabtak ki. Erdélyben egy barnamedvét altattak el, mert el akarták szállítani, sajnos nem élte túl a mutatványt. Legutóbb pedig a pécsi rendőrség kötelékébe tartozó három kutya brutális megmérgezéséről érkeztek híradások. Noha később kiderült, a bezártság és nem mérgezés okozta a halálukat – írta a telex.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!