Hajóroncson találták meg a világ legrégebb sörét

2016. november 28.
Címkék :

10027Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai Ausztrália egyik legrégebbi ismert hajóroncsában talált, 220 éves palackból kinyert élesztőt, valamint egy korabeli receptet használtak fel arra, hogy egy új, modern sört alkossanak, amely magán viseli a 18. század ízvilágának jellegzetességeit.

A sörösüveget, amelyből az élesztőt kinyerték, az 1797-ben Tasmania közelében elsüllyedt Sydney Cove brit kereskedelmi hajó roncsainak fedélzetén találták meg. A vitorlást, amely Kalkuttából Port Jacksonba, a mai Sydney-be tartott, egy hatalmas viharban futott zátonyra. A legénység tagjai túlélték a szerencsétlenséget, és a Preservation nevű szigeten kötöttek ki, amelyről az újraalkotott sört elnevezték.

10026
Miután a hajó zátonyra futott, sokan egy csónakkal próbáltak meg eljutni Port Jacksonba, ám a Tasmania és az ausztrál szárazföld között fekvő Bass-szoroson átkelő legénység a part közelében újabb hajótörést szenvedett, majd több mint 600 kilométer tettek meg gyalog, baráti és ellenséges bennszülött törzsekkel való találkozásokkal teli útjukon. A börtöngyarmat kormányzója, John Hunter levele szerint tizenhét emberből mindössze hárman jutottak el Port Jacksonba 1797 májusában. Ők voltak az első európaiak, akik megtették ezt a hosszú utat.

10028
A kutatók a roncson talált egyik sörösüvegből kinyert élesztő segítségével, egy korabeli recept felhasználásával, alkották meg a sört, amelynek jól megkülönböztethető íze van. David Thurrowgood, a tasmaniai Launcestonban található Queen Victoria Museum kutatója szerint a sörnek édeskés, friss íze van, amely az almaboréhoz is közel áll, ez pedig az élesztőnek köszönhető.

10027
A sörrajongóknak azonban egyelőre várnia kell rá, hogy megkóstolhassák a Preservation Ale-nek keresztelt italt, mivel egyelőre csak néhány üveggel főztek belőle, kutatási célból. A tudósok a későbbiek folyamán kereskedelmi forgalomba kerülő sör bevételeit a Sydney Cove-ról felhozott leletek, valamint a Preservation szigeten a túlélők által felállított tábor megőrzésére szeretnék fordítani. Nem kizárt, hogy egy minisörfőzdét is létrehoznak a launcestoni múzeum területén.

10025
Az élesztőt azon 26 sörösüveg egyikéből nyerték ki, amelyeket a Sydney Cove 1990-es években végrehajtott feltárása során találtak meg a roncs rakterében. Egy másik üvegre felbontatlan állapotban bukkantak rá, így a Queen Victoria Museumban kiállított darab jelenleg a világ legrégebbi söre. A második helyet egyelőre egy a dániai Carlsberg Múzeumban kiállított 133 éves sör foglalja el – írta a mult-kor.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!