Hajójavítás az óceánon, menet közben

Alex Thomson (Hugo Boss) 60 lábas vitorlása szerkezeti sérüléseket szenvedett a Vendée Globe szóló vitorlásverseny teljesítése közben, az Atlanti-óceánon. Hogy versenyben maradjon, a szkipper maga végezte el a javítást.

Thomson második helyen haladva, november 21-én, 21.00 UTC-kor értesítette a parti csapatát, hogy a Hugo Boss hajó szerkezeti sérüléseket szenvedett. Azonnal összeültek a tervezők és építők, hogy a szkipper beszámolói alapján felmérjék a kárt, illetve javaslatokat tegyenek a helyzet kezelésére. Mindeközben a legfontosabb hír, hogy a szkipper jól van, biztonságos körülmények között várta az információkat. A versenytempójából természetesen visszavett, éjszaka pihent, valamint hatcsomós átlagsebességet produkált.

A probléma ismertetése:

YouTube video

Reggelre összeállt a terv, hogyan javítható és erősíthető meg a sérült hosszanti borda. Mivel minden szükséges anyag és szerszám rendelkezésre állt, neki is láthatott a dolognak.

„Átvettük a tervet, de jó alaposan, hogy minden részletét megértsem, illetve feltehessem a megfelelő kérdéseket. Először a testet kellett stabilizálni, ami előbb némi faragást, ragasztást és csavarozást igényelt, majd laminálással fejeztem be azt a fázist. A következő részhez mindent össze kell készítenem, illetve addig végezni az elemek méretre vágásával, amíg még világos van. Utána úgyis mindegy, mert a hajó orrában mindig sötétség uralkodik. Meg pára – amit szerencsére a felhasznált anyagok jól bírnak” – mondta Thomson.

Az összekészített cucc és a beépítés első fázisai:

YouTube video

„Csalódott vagyok, persze. De a Vendée Globe ilyen, meg kell birkózni a feladatokkal. Ezért cipeli magával az ember a szerszámokat, a tartalék alkatrészeket és a pótlásokhoz szükséges anyagokat. Lehetnék szomorú vagy dühös, de ennek most nincs helye. Tennem kell a dolgomat, hogy versenyben maradhassak” – tette hozzá.

Ez sikerült is, november 23-án a 18.30-as hírek már arról számoltak be, hogy a brit szkipper, a verseny egyik nagy esélyese újra felvette a ritmust. Ő maga így írta le a helyzetét: végre újra van fent vitorla! Kemény munkával és sodródással töltött két nap után végre megint jó irányba haladok. A szerelésnek még nem értem a végére, de a hajó szerkezete stabil.

YouTube video

(forrás: vendeeglobe.org, fotó: Alex Thomson Racing)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!