Ha Horvátországban járunk, ezt ne hagyjuk ki
A horvátok nem tulajdonítanak akkora jelentőséget a leveseknek, mint mi, magyarok. A legtipikusabb és legnépszerűbb dalmát étel mégis a Brodet. Ez tulajdonképpen egy halleves, vagy más néven halpörkölt.
Különlegessége, hogy többféle halból és tenger gyümölcseiből készül, és mindig agyagedényben, parázson készítik el. Polentával tálalják. Legalább háromféle hallal ajánlott elkészíteni, azonban minél több, annál biztosabb a siker. Az idősebb generáció mondása, hogy ha jó brodetet akarsz, akkor mindent tegyél bele amit előző éjjel fogtál.
Sok szakács kombinálja rákokkal és kagylókkal, fűszerezi saját ízvilágával. Százféle varrációja ismert, mindegyik elmesél egy történetet, hol egy bizonyos területről, hol pusztán egy a történelemi korról, illetve családi örökségekről.
Régebben a dél-adriai és dubrovniki régióban készültek gazdagabb, teltebb ízűek, míg a Neretva mentén ugyanez az étel elképzelhetetlen volt angolnák és békák nélkül, sőt arrafelé a csilipaprikás fűszerezés könnyen még a nyelvünket is megégethette. Itt egy videó arról, hogyan készül el.
Ajánlott hozzávalók:
- 1,5 kg hal (angolna, tengeri menyhal, pisztráng, lapos hal) letisztítva, pikkelyezve, feje és a farka eltávolítva, szeletekre vágva
- 100 ml extra szűz olívaolaj + a sütéshez amennyi kell
- fél citrom leve
- 20 fokhagymagerezd zúzva
- fél csokor aprított petrezselyem
- 1 db nagy vöröshagyma aprítva
- fél csésze finomra vágott paradicsom
- 100 ml fehér bor
- só és bors ízlés szerint
- 500 ml hallevesalaplé vagy víz
- 12 db éti kagyló, tisztítva
- 6 db garnélarák, homár
- 12 db koktélparadicsom