Ha Balatonfüred, akkor Jókai-napok

2023. április 28.
Címkék :

Az irodalom és a gasztronómia jegyében zajlanak a balatonfüredi események. Jókai és Petőfi barátsága is előtérbe kerül, és ezúttal is lesz bablevesfőző verseny a Koloska-völgyben.

Az április 28–29-i rendezvénysorozat díszvendége Kiskőrös, valamint a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum lesz. A Jókai Mór Emlékház udvarán rendezett megnyitón ezúttal Zalán Tibor költő olvassa fel az alkalomra írt versét.

Bemutatják a Magyar Kultúra folyóirat Petőfi-számát, illetve Petőfi és Jókai barátságát feltáró Jókai-kiskönyvet Hansági Ágnes irodalomtörténész, Jókai-szakértő közreműködésével. Este Zalán Tibor és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző közös irodalmi, zenés estjét láthatják az érdeklődők.

Szombaton a Jókai-napok emblematikus gasztronómiai eseménye, a Jókai-bablevesfőző verseny lesz a főszereplő. A Koloska-völgyben több tucat csapat áll neki korán reggel a főzésnek, a legízletesebb bableves mellett a zsűri ebben az évben is kiválasztja a legötletesebb csapatnevet. A verseny ideje alatt gyerekprogramok, néptánc- és népzenei bemutatók is lesznek. A völgyet autóval csak a behajtási engedéllyel rendelkezők közelíthetik meg, az érdeklődők rendkívüli helyi járattal, gyalog vagy kerékpárral juthatnak el a helyszínre.

Vasárnap és hétfőn Jókai Múzeumi Majális. Az Arácsi Tájházban májusfaállítás lesz a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Koloska Néptánc Csoport közreműködésével. A megújult Jókai Mór Emlékházban Praznovszky Mihály irodalomtörténész tart emlékezősétát Petőfi vendégségben Jókainál címmel.

A Vaszary Galériában Bak Imre kiállítása búcsúzik, kurátori tárlatvezetéssel és kerekasztal-beszélgetéssel Földényi F. László esztéta, Fehér Dávid és Rókai Enikő művészettörténészek közreműködésével. A Vaszary Alkotóműhelyben a kiállításhoz kapcsolódó családi alkotófoglalkozást tartanak. A város új kortárs képzőművészeti kiállítóterében, a Modern Műtárban pedig szintén tárlatvezetés várja az érdeklődőket – írta a balatonfured.hu.

A részletes programok megtalálhatók ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!