Győzelem az éremfutamban, Érdi Mári hetedik lett a világbajnokságon

Figyelemre méltó szépségtapasszal zárta a némi balszerencsétől kísért 2024-es ILCA6 világbajnokságot Érdi Mári olimpikon vitorlázó.

A női egyszemélyes osztály idei világbajnokságát Mar del Platában (Argentína) rendezték meg, 102 versenyző indult (46 országból), a mezőnyt a selejtezőkre sorsolással két csoportra osztották.

Mári, a 2023-as világbajnok beköszönője január 4-én:

YouTube video

Az első futamot január 5-én indították, foltos és forgolódó szélben. Érdi Mári 16. hellyel nyitott, utána azonban félbeszakadt a tervezett program, a rendezők egy érkező erős zivatar miatt biztonsági okokból a partra irányították a mezőnyt.

YouTube video

A verseny második napján három futamot rendeztek mindkét csoportnak, így nem borult fel a menetrend. Az egyenletes, 15-20 csomós szélben Éri Mári második, hatodik és tizedik helyekkel folytatta szereplését, ezzel összetettben tizedik volt. Az élen a dán Anne-Marie Rindom, Tokió olimpiai bajnoka, háromszoros világbajnok állt (az addigi négyből két futamot megnyerve).

YouTube video

Január 7-én a mezőny ismét instabil, elforduló szélben volt kénytelen vitorlázni, de Mári elkapta a fonalat, második helyen ért célba, vagyis nem csak az Arany csoportba került be, de stabilan tartotta magát az első tízben (hatodik hely).

YouTube video

Január 8-ától – az eredmények alapján – már Arany és Ezüst csoportra osztva versenyzett a 102 hajó, megint változatos szélviszonyok között. Az első futamban Mári negyedik lett, a másodikban a 46. helyen futott be. Utóbbit – mint legrosszabb futameredményét – kiejthette, így továbbra is az első tízben tartotta magát. Anne-Marie Rindom pedig már nagyon vezetett.

YouTube video

Kedden sikerült megrendezni a tervezett három futamot, igaz, utólag visszatekintve esetleg azt kívánhatjuk, bárcsak ne fért volna bele mind. A magyar sportolónő 16. és 24.helyekkel nyitott, a harmadik futamban pedig a hatodik helyen vitorlázott, amikor… a világbajnokságon minden versenyzőnek a szervezőktől bérelt hajóval kellett indulnia, azok karbantartását rendesen elvégezték, kivéve egy hajót… hátszélben elkezdtek kilazulni a nagyvitorla talpcsigáját és a kiülőhevedert tartó csavarok. Mári próbálta őket visszanyomni, sajnos kísérlete eleve kudarca volt ítélve, az utolsó cirkálószakaszban kiszakadt a helyéről az egész, fel kellett adnia a futamot. Benyújtott méltányossági kérelmét pozitívan bírálták el, de emiatt csak mértékkel volt elégedett: „Sajnos a méltányossági átlagponttal nem vagyok kisegítve, mert a rossz futamom pontja is beleszámít az átlagba… A döntés következtében kilencedikként ugyan ott vagyok a szerdai éremfutamban, de ha befutok az utolsó, végül feladott futamban hatodikként, akkor ötödikként kerülök az éremfutamba, és lett volna esélyem akár a dobogóra is. Nem tagadom, hogy voltak futamok, amikben én is hibáztam – de ilyen gondatlanság, amit elkövettek, nem fordulhat elő egy világbajnokságon.” Az éremfutam azért (is) kritikus, mert dupla ponttal számít, az eredményét nem lehet kiejteni a végelszámolásnál.

YouTube video

Január 10-én Éri Mári aztán klasszishoz méltó vitorlázást mutatott be, megnyerte a tíz legjobb számára rendezett éremfutamot, ezzel hetedik helyen fejezte be a világbajnokságot (104,5 pont).

A dán Anne-Marie Rindom nyert 58 ponttal (úgy, hogy az éremfutamban utolsó lett), második Charlotte Rose (USA, 75 pont), harmadik Emma Plasschaert (BEL, 78 pont). A 2024-es ILCA 6 világbajnokság teljes végeredménye itt érhető el.

Az utolsó nap összefoglalója, benne az éremfutam első helyével és a világbajnoki vándordíj továbbadásával:

YouTube video

fotók: Matías Capizzano / ILCA 6 Worlds

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!