Mégsem lehet majd úszni a Szajnában? Gondban vannak az olimpia szervezői

2024. március 3.
Címkék :

A párizsi olimpia szervezőinek továbbra is gondot okoz a Szajna vizének rossz minősége a folyóra tervezett úszóversenyek miatt.

A főváros tisztségviselői arra hivatkoznak, hogy nem a csatornarendszer hibái jelentik a problémát, hanem az esőzések nyomán válik időnként túlságosan szennyezetté a Szajna. Ezért nincs is B terv, és az illetékes hatóságok szerint ha a nyári játékok alatt is kedvezőtlenre fordulna az időjárás, a megoldás az lehet, hogy néhány nappal elhalasztják a nyíltvízi úszók és a triatlonosok viadalainak, illetve az olimpiát követő paralimpia paratriatlonos versenyeinek a rajtját.

Hiába jelentették be egy évvel ezelőtt, hogy gőzerővel folyik a Szajna megtisztítását célzó projekt, a víz minősége komoly esőzések után továbbra is kifogásolható Párizsban.

Az olimpia szervezői aggályaik mellett azt is hangsúlyozták, hogy az úszóeseményeket nem akarják máshová áttenni, ragaszkodnak a festői szépségű színhelyhez, s a városi illetékesektől várnak további intézkedéseket a Szajna vízminősége romlásának meggátolására, a vissza-visszatérő szennyeződés megakadályozására.

Tavaly több próbaversenyt is törölni kellett, annyira szennyezett volt a folyó. A Szajnában úszni 1923 óta tilos, de Anne Hidalgo polgármester, a zöldkezdeményezések jeles támogatója megígérte, hogy még az olimpia előtt ő maga is megmártózik a Szajna vizében. Erre azonban még nem került sor.

A párizsi hatóságok kitartanak amellett, hogy a víz minősége fokozatosan javul, de a 2023 júniusa és szeptembere között vett minták egyike sem felelt meg az európai szabványoknak, amelyek az úszáshoz szükséges vízminőségi mutatókra vonatkoznak – írta a turizmus.com.

fotók: getyourguide.com, architecturaldigest.com, pixabay.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!