Olajszennyezés fenyegeti a híres thai üdülőhelyet

Egy Thaiföld felé tartó hatalmas kiterjedésű olajfolt fenyegeti a híres thaiföldi üdülőszigetet, Ko Szametet és az ott lévő korallok élővilágát.

A kedvező szél- és tengeri áramlatok miatt úgy tűnik, hogy a kedden tengerbe ömlött kőolaj elkerüli a kelet-thaiföldi strandokat, a szennyezés azonban elérheti a más irányban fekvő világhírű üdülősziget, Ko Szamet strandját és sekélyvízi koralljait, közölték vasárnap a thaiföldi hatóságok.

Nemrég kőolaj szivárogott a tengerbe egy meghibásodott víz alatti olajvezetékből, amelyen egy a Thai-, más néven Sziámi-öbölben lévő tengeri kirakodóhelyről juttatják el a szárazföldre a tartályhajókon érkezett nyersolajat. A szivárgást néhány órán belül elállították a vezetéket működtető olajfinomító szerint, de addigra 20-50 ezer literre becsült olaj szennyezte el a tengert egy 20 kilométer hosszú sávban a part mentén.

Ezt követően katasztrófa sújtotta területté nyilvánították és lezárták a Rajong tartományban fekvő Mae Ramphueng strandot, ahol a kőolaj egy része pénteken este elérte a partot. A legfrissebb műholdas felvételek szerint 67 négyzetkilométeren szennyezi olaj a tengert. Ezek elemzéséből úgy tűnik, hogy a kiszivárgott olaj vastag folt helyett inkább vékony réteget képez a tenger felszínén.

Varavut Szilpa-arcsa környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint annak megakadályozása a legfontosabb, hogy az olajfolt nagyja elérje a Szamet-szigetet az Ao Prao-öbölnél, ahol súlyos károkat okozhat a sekély vízben élő koralloknak. A hatóságok repülőgépekről szórnak vegyszereket és dobnak lebegő védműveket, hogy csapdába ejtsék és ártalmatlaníthatóvá tegyék a kőolajat. A környezetvédelmi miniszter szerint a korallok egy része óhatatlanul megszenvedi az olajszennyezést, de egyelőre bízik abban, hogy a természeti erőforrások, közte a korallzátonyok többséget sikerül megvédelmezni, és minimálisra leszorítani az embereknek okozott kellemetlenséget is.

Képeink illusztrációk, egy hasonló, szintén Ko Szametet érintő esetnél készültek, 2013-ban.

Workers clean oil from the white sand beaches of Koh Samet after a nearby oil spill dumped 50,000 liters of crude into the Gulf of Thailand

(MTI)

fotók: coconuts.co, bbc.co.uk, cnn.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!