Folyamatos a metánszivárgás az Északi-tengeren

Az Esperanza járőrhajó nagy mennyiségű metánszivárgást észlelt az Északi-tenger Nagy-Britanniához tartozó részén, ahol korábban tengeri olajmezők után kutattak. A tengerfenéken lévő krátereket vélhetően egy 1990-es fúrást követő robbantás okozta.

„Mint az Északi-tenger számos más pontján, az éghajlatot romboló metán itt is évtizedek óta szivárog. Az olaj- és gázipar a szivárgás megállítása és ellenőrzése helyett újabb lyukakat fúr a tengerfenéken, a döntéshozók pedig szemet hunynak e felett” – mondta dr. Sandra Schöttner tengerbiológus, az Esperanza tudományos csoportjának vezetője.

A Greenpeace szerint a szivárgások egy korábbi balesetből származnak, amely egy 1990-es feltárási kísérlet során történt. A fúrás egy lehetséges olajmezőt keresett, ám egy gázmezőt talált, és a robbanás eredményeként mintegy 45 méteres kráter keletkezett. A Greenpeace egy távirányítású, kamerával felszerelt egységgel ellenőrizte újra az egykori baleset helyszínét és megállapította, hogy a szivárgás még mindig intenzív. 2011-ben a gázszivárgás erejét 90 liter/mp -re becsülték.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!