Fertő, tó nélkül – az ORF 1-en

Neusiedl ohne See, magyar fordításban Fertő, tó nélkül címmel egy áldokumentumfilmet adott pár napja az ORF1.

A tó vize eltűnt, a talajvízszint lesüllyedt, a homokviharok miatt védőszemüveg használata javasolt. Az étel kevésbé finom, a bor nem annyira jó, az ingatlanpiac összeomlott – mindez megakadályozható lett volna.
Ezekkel az állításokkal sokkol az ORF áldokumentumfilmje, amelynek a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, ami még nem következett be, de bekövetkezhet. Mégpedig a Fertő kiszáradása. Bár az elmúlt évszázadokban ez többször előfordult, a turizmus, a mezőgazdaság és egyéb gazdasági és környezeti tényezők manapság ezt már nem tudnák elviselni.

Az áldokumentumfilmben megszólal hajókereskedő, aki még kitart, vitorláshajó-tulajdonos, aki egy lakóautóval keres olyan helyeket, amik „hasonlítanak egy tóhoz”, étterem-tulajdonos, aki küzd a vendégek elmaradásával, és mivel hal már nincs, szárított rovart szolgál fel specialitásként. Borász, aki minden egyes gyomnövényt ki kell irtson, hogy a szőlőknek jusson valami a lesüllyedt talajvízből a megváltozott mikroklíma miatt, a borainak pedig új nevet is kell adni.

Megszólal még ingatlanfejlesztő, aki küzd az egykori vízparti ingatlanok elértéktelenedésével, újságíró, aki nem akarja elhagyni vízre épült otthonát, és azokat hibáztatja, akik a korábbi, magas vízállásnál jelentős mennyiségű vizet engedtek le a tóból, vízökológus, aki a tó élővilágának a felborulására hívja fel a figyelmet.

De teljesen képtelen lehetőségek is felmerülnek a tó medrének hasznosítására, minthogy a fosszilis energiahordozók felhagyásával, a szükségtelenné vált gázvezetékeken a Dunából vagy a Földközi-tengerből pumpálnának vizet a mederbe, vagy esetleg egy stadiont építenének a helyére.

Megszólal az allergológus, aki maszkot javasol a homokvihar ellen, az optikus, aki védőszemüveget szintén ez ellen, a halász, aki lámatúrákat szervez, a nemrég Fertőmeggyesre költöző zenésszel, Waterlooval pedig egy tiltakozó dalt készítenek.

Mindez csak a képzelet szüleménye. Ami a valóság, az az, hogy a nyilatkozók mind a Fertő tó környékén élnek és/vagy dolgoznak, és aggódnak a tó jövőjéért. A helyzet egyelőre nem tragikus, a közelmúlt csapadékos időszaka pedig meg is emelte valamelyest a tó vízszintjét. Persze nem eléggé, de a kiszáradás egyelőre ténylegesen nem fenyeget.

Bár a film elején és végén is kihangsúlyozzák, hogy szatíráról van szó, az alkotás nem aratott osztatlan sikert. A Burgenland Tourismus vezetője, Didi Tunkel nyílt levélben fordult az ORF vezérigazgatójához, mert szerinte a film bizonytalanságot, felfordulást, bosszúságot és nagyfokú értetlenséget okoz a Fertő tó környékén, vállalkozásoknak és több ott nyaralónak.

A Burgenland Tourismus vezetője szerint többen el is kezdték lemondani a foglalásaikat, ami gazdasági katasztrófát jelent a térségnek, emiatt munkahelyek is megszűnhetnek. A filmet jegyző Hanno Settele a Twitteren annyit írt, hogy mission accomplished, utalva arra, hogy elérte a célját, sikerült felhívni a figyelmet a Fertő tóra – írta a nyugat.hu.

A(z ál)dokumentumfilm megtekinthető ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!