Fenntartható vitorlázás – tettekben, nem szövegekben

A St. Vincent és a Grenadine-szigeteki Vitorlás Szövetség Nagy-Britannia vitorlásközösségével gyakorlatias megoldást dolgozott ki a vitorlázás fenntartható fejlesztésére.

A projekt azért is különleges, mert a feltörekvő nemzetek számára teremti meg az előrelépés lehetőségét. Az egész az SVG Vitorlás Szövetség elnöke, Jenny Trumble és az Egyesült Királyság ILCA vitorlázója, Guy Noble véletlen találkozásával kezdődött. Guy elmondta: „Néhányan közülünk elég szerencsések ahhoz, hogy olyan karibi szállodákat látogassunk meg, amelyekben bérelhető vitorlás hajók állnak. Ezeket rendszeresen használjuk, viszont ritkán látjuk a helyieket vitorlázni. Eszembe jutottak az otthoni klubomban, a London melletti Queen Mary Sailing Clubban parlagon heverő, elhanyagolt hajók, amelyek kaphatnának egy második esélyt. Ezért megkerestem Tony Bishopot, a QMSC menedzserét, aki azonnal azt mondta, tudna segíteni.”

Az Egyesült Királyság vitorlásközösségében hamar elterjedt a hír, a QMSC tagjaitól és az ország minden részéből érkeztek felajánlások, és nem csak magánemberektől, de gyártóktól és kereskedőktől is. A Kestrel Shipping egy konténert biztosított, így hat hajó, biztonsági felszerelések és temérdek alkatrész megkezdhette útját St. Vincent felé.

Tony Bishop: „Boldogok és büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek a vállalkozásnak. Ez nemcsak egy nagyszerű ügy, de az, hogy a felszereléseknek második életet adunk, összhangban áll a fenntarthatósági és közösségi célkitűzéseinkkel is.”

Bár ez az egész akció még csak kezdeti fázisában jár, az SVG Vitorlás Szövetség és a QMSC már most hosszú távú partnerségben gondolkodik, évente megrendezve a gyűjtést. Kelly Glass, az SVG Vitorlás Szövetség alelnöke, aki segített a konténer berakodásában, elmondta: „Izgatottan várjuk, hogy szoros kapcsolatot alakítsunk ki a QMSC-vel. Reméljük, hogy cserelehetőséget tudunk biztosítani a vitorlázóknak és az edzőknek, támogatva az SVGSA elit képzési programját.”

Az SVG Vitorlás Szövetség elkötelezett egy olyan program mellett, amely a közösség belső erőforrásaira támaszkodva tanítja a vitorlázni a helyi gyerekeket. Fő cél a szórakozás, de figyelmet fordítanak tehetségek felfedezése is, legyen szó akár arról, hogy az SVG-t nemzetközi versenyeken képviseljék, akár arról, hogy szakképesítést szerezzenek a vitorlásiparban kibontakoztatott karrierhez.

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: stvincenttimes.com, nbcsvg.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!