Felmérik a Tisza szennyezettségét

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével méri fel a PET Kupa a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában.

A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók. A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján kezdődik, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák, és közben felméréseket végeznek.

A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyarul és angolul. A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat szolgál, gyakorlati tippeket és megoldásokat adva a hulladékcsökkentéshez, emellett ingyenes applikáció segíti a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását.

A projekt a Nemzetközi Beruházási Bank 50 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) támogatásával valósul meg. A PET Kupa hétéves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!