Fagyos éjszakák az óceánon

Onboard life illustration for Nandor Fa (HUN), skipper Spirit of Hungary, during prestart of the Vendee Globe, in Les Sables d'Olonne, France on October 29th, 2016 - Photo Vincent Curutchet / DPPI / Vendée Globe Illustration vie à bord pour Nandor Fa (HUN), skipper Spirit of Hungary, avant le Vendée Globe, aux Sables d'Olonne le 29 Octobre 2016 - Photo Vincent Curutchet / DPPI / Vendée Globe

Fa Nándor elérte a Horn-fokot. A Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyből még ezután is hátravan néhány ezer mérföld az Atlanti-óceánon, de lélektani pont ez a vitorlázóknak.

Boldoggá tesz, hogy közeledek, de nem lesz könnyű ezután sem. Minden egyes mérföldön és mérföldért küzdök. A szél nem könnyű. Szörnyű éjszakán és nappalom volt, minden hullám szemből jött, és a hajó úgy hánykolódott, hogy féltem benne. De haladok és az jó. Fagyos hideg van. Csak percekig tudok kint dolgozni, a kajütben hat fok van. A vitorlás rendben van, mindent rendszeresen ellenőrzök, és mindig találok valamit. Már nagyon elegem van mostanra a Csendes-óceánból – nyilatkozta Fa Nándor.

vendeeglobenyito

A Vendée honlapja, Fa Nándor élete versenyének nevezi a mostanit. A 62 éves hajós 1993-ban teljesítette sikeresen a VG-t, akkor ötödik lett, de most talán több nehézséggel kellett szembenéznie, mert a hajóját, a Spirit of Hungaryt az egyik előverseny előtt javítani kellett, majd a Barcelona World Race-en arra kényszerült, hogy hirtelen találjon magának csapattársat.

16_80912   © Thierry Martinez / Sea&Co.  LES SABLES D'OLONNE - FRANCE . 6 November  2016. Start of 8th Vendée Globe ( solo sailing race round the world non-stop without assistance). 29 Skippers on starting line. Nandor FA, skipper of "SPIRIT OF HUNGUARY"

Az Atlanti-óceánon nagy taktikai csata várható, mert a szélcsendes övezetben minden csomó számíthat. Az élen Armel Le Cléac’h halad, meggyőző a fölénye, de a második Alex Thomson egy nap alatt 100 mérföldet hozott rajta, így már csak 67,88 a hátránya. A brit most is jól halad, a harmadik Jérémie Beyou ötszáz mérfölddel van mögötte.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!