Ezek a világ legszennyezettebb folyói

Egy új kutatás a Temzétől az Amazonasig vizsgált területek negyedében talált potenciálisan mérgező mennyiségű gyógyszerszármazékot és más, emberi fogyasztásból származó vegyületet.

A kutatók a világ különböző tájain, 258 folyó több mint ezer pontján gyűjtöttek vízmintákat. Eredményeik szerint Pakisztán, Bolívia és Etiópia folyói a legszennyezettebbek, míg Izland, Norvégia és az Amazonas vidékének a folyói a legtisztábbak közé tartoznak.

Az elemzésekben 61 gyógyszerhatóanyagot és az emberi életmóddal összefüggő más vegyületet, például koffeint is találtak a vízmintákban. Azt is vizsgálták, hogy ezeknek a vegyületeknek a mennyisége meghaladja-e a környezetet már befolyásoló határértéket.

A világ folyóinak gyógyászati vegyi anyagokkal való szennyezettsége globális probléma. A szennyezés veszélyt jelent az édesvízi élőhelyekre és az élővilágra, hozzájárulhat az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásához, továbbá hátráltatja a vízminőség javításával kapcsolatos globális célok elérését is. A vízminták elemzése szerint minden kontinens folyóiban találtak gyógyszerszennyezést, a nikotin, a koffein és a paracetamol mindenütt felbukkant, beleértve az Antarktiszt is. A folyókban világszerte kimutattak továbbá béta-blokkolókat, antibiotikumokat, antidepresszánsokat, altatókat és antihisztaminokat.

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb vegyi anyag koncentrációja alacsonyabb volt annál, hogy ökológiai hatása legyen, azonban a vizsgált helyek több mint negyedében olyan magas volt a szennyező anyagok szintje, ami már veszélyt jelenthet a környezetre vagy az emberi egészségre. Néhány helyen potenciálisan káros koncentrációban találtak béta-blokkoló propranololt és ciprofloxacin antibiotikumot. A kutatás szerint az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok folyói voltak a legszennyezettebbek.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!