Ezek a kedvenc nyaralóhelyeink

Kikapcsolni nem csak külföldön lehet, Magyarországon is bőven akadnak felfedezésre váró remek helyek, és a felmérések szerint kedvelünk is az ország határain belül pihenni. Pláne ott, ahol tó vagy fürdő is megtalálható!

Egy 2017-es GfK Hungária-felmérés szerint csak belföldi utazást az átlagnál nagyobb arányban terveznek a négy- vagy több fős háztartásokban élők (43 százalék) és a legalább két gyermeket nevelő családok (55 százalék). A felmérés azt mutatja, még mindig közkedvelt hely a Balaton, a belföldi utazást tervezők 46 százaléka a magyar tengert választja, leginkább a 15–19 éves korosztály, valamint a négy vagy több fős családban élők terveznek itt nyaralni.

A belföldi és külföldi nyaralást is tervezők között az átlagnál többen vannak a most 20–29 éves Y generáció tagjai, a felsőfokú végzettségűek, a szellemi munkát végző alkalmazottak, a magasabb jövedelmi státuszúak (380 ezer forintnál magasabb havi összjövedelemmel rendelkező háztartások) és a Budapesten élők.

Ha pedig külföld, akkor a mediterrán térséget preferáljuk, még mindig nagy favorit a magyarok között Görögország, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, de újra kíváncsiak vagyunk Törökországra, Tunéziára és Egyiptomra. A slágeridőszak a nyár, ugyanakkor nőtt az igény a hosszabb távú pihenésekre, és a szakember szerint egyre inkább alapszükséglet itthon is, hogy utazással kapcsoljunk ki.

Az IBUSZ foglalási mutatói azt is jelzik, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak az üdülést, ugyan még mindig nagyon árérzékenyek vagyunk és szeretjük a költséghatékony megoldásokat, de nem a minőség rovására – érezhetően nőtt a helyszínekkel és a kiszolgálással szemben támasztott igényünk.

A foglalásokból az is kiderül, hogy egyéni utazás esetében 40-50 ezer forint/fő körül alakul egy az egy hétre szánt összeg, ami buszos utazás esetén 60-70 ezer forint/fő. Európai repülős csomag esetén 200 ezer forint, tengerentúli repülős csomag esetén pedig 350 ezer forint az átlagár, amit kifizet a magyar. A legtöbbet a 30-50 éves korosztály utazik.

A repülős utak és a szállás tekintetében az apartmanok és a középkategóriájú hotelek a legnépszerűbbek. Ugyanakkor az is kiderül, hogy az egyéni szervezéssel szemben egyre többen igénylik az utazási irodák szolgáltatásait, és újra növekszik a foglalás és az elutazás közötti időintervallum – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!