Ez az ország egyik legszebb mesterséges tava

2021. december 26.
Címkék :

A Lázbérci-víztározót minden évszakban érdemes megnézni, mert mindig más látvány nyújt. A Bükki Nemzeti Park egyik legszebb része ez a mesterségesen létrehozott állóvíz.

Magyarország egyik legnagyobb víztározóját a Bán-patak felduzzasztásával hozták létre, hogy Ózd és Kazincbarcika vízellátását innen biztosítsák. Ez a 6,2 millió köbméter víztömegű mesterséges tó bőven több, mint egyszerű vízkészlet. 1975-ben a környék a Lázbérci Tájvédelmi Körzet címet kapta és a víztározó is védett területhez tartozik.

A Lázbérci-víztározó olyan, mintha a kitalálásakor nemcsak a funkcionalitást, hanem az esztétikumot is figyelembe vették volna, hiszen a tó pontosan olyan, mint egy természetes hegyi tavacska, amit csodás dombok vesznek körül és gazdag az élővilága. A környék fokozottan védett terület és kiváló kirándulóhely: Uppony közelében sziklafalak, törmeléklejtők, barlangok (kőfülke) és jellegzetes kőgombák találhatók.

A tó mentén több tanösvény is van, amit végigjárhatunk, ilyen a 6 kilométeres Szalamandra tanösvény (sárga-fekete jelzés), amelynek az egyik szakasza a Kéktúra egyik megállóhelye. Ennek az útvonalnak a legmagasabb része 200 méteren van, ahonnan pompás kilátás nyílik az egész víztározóra.

YouTube video

Bár strandolni nem lehet a tóban, van más programlehetőség: a Lázbérci-víztározó remek pecahely – persze csak horgászengedéllyel –, mivel igen gazdag a halállománya. Több rekordot is az ebben a tóban élő halakkal értek el, fogtak innen 80 kilós busát és 50 kilós harcsát is – írta a drivemagazine.eu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!