Extrák a charter hajón

charter2Akárhányszor béreltél is már vitorlást korábban, sosem árt az ismétlés. Az alap szabály az, hogy minden esetben alaposan olvasd el a szerződést. Ezzel sok hasztalan vitát előzhetsz meg, mert teljesen tiszta lesz, mi kapsz a pénzedért.

Vegyük például a bőszeles vitorlák (spinakker, genakker) esetét! Majdnem minden hajóhoz lehet bérelni, de csak akkor, ha időben szólsz. Vagyis akkor kell megrendelned, amikor véglegesíted a foglalásodat. Valamint természetesen külön kell érte fizetned, úgyhogy ne legyél meglepve, ha átnyújtanak neked egy erre vonatkozó számlát! És persze az sem árt, ha a legénységed tud bánni az efféle vitorlákkal, különben vagy felesleges a cirkusz, vagy kárt tesztek a golyóban, aztán ugrik a biztosítás.

charter3
Hasonlóan plusz felszerelésnek számít a boci külmotorja, vagyis azért szintén külön pénzt kérnek – bár sokszor előfordul, hogy akcióban odaadják ingyen. De ezt mindenképp tisztázzátok előre a bérbeadóval!

A belső felszereléssel csak akkor van gond, ha többet kérsz, mint amennyi jár. Ágyneműből ugyanis pont annyit készítenek be, ahány utasa a hajónak lesz. Ha további darabokra van szükséged, kérd előre, vagy reménykedj a személyzet rugalmas hozzáállásában. Más tészta a törülköző, az a charter cégek jó részénél extrának számít. Újdonság azonban a „komfort csomag”, amiben egy kicsi és egy nagy törülköző van, plusz egy tusfürdő, valamint sampon. A szerződés tartalmazza, hogy rendelhetsz-e egyáltalán ilyet.

Fontos tétel még a WC-papír, aminek a léte esetleges, ahogyan a mosogatószeré, -szivacsé és törlőkendőé is. Ha érkezéskor nem találod őket bekészítve, kénytelen leszel ezeket felvenni a bevásárlólistádra. Ugyanez áll a só, bors, olaj, cukor, fűszerek együttesére. Tányérra, pohárra, bögrére, lábasra serpenyőre azonban nem lesz gondod, mert a konyhai eszközök sztenderd felszerelési tárgyai egy charter hajónak.

charter

Számtalan vita forrásává válhatnak a határidők, vagyis hogy mikor foglalhatjátok el a bárkát, illetve mikor kell azt elhagynotok. Horvátországban szombat délután öt körül adják át a bérelt járművet, ami azt jelenti, hogy ha ennél sokkal később kezdtek bele a procedúrába, már kikérheted magadnak a dolgot. A partra érkezésetek előtt nem sokkal érdemes rákérdezni a bázisnál, hogyan állnak a takarítással-felkészítéssel, hogy senkit ne érjen nagy meglepetés. Nagyjából így zajlik a kijelentkezés is, ott szombat reggel kilenc óra határidő: addigra ki kell cuccolnotok a kabinokból, és illik viszonylag rendben hagyni a hajóbelsőt. A kokpitban és decken nincs értelme nagytakarítást végezni, mert annak mindenképp elkérik a díját, ezen tehát nem tudsz spórolni (de azért ne hagyjatok disznóólat).

Fentieket summázva: mindig alaposan nézd át a bérleti szerződést és a hajót is, hogy elkerüljétek a félreértéseket, hadd legyen tökéletes a vitorlás nyaralás!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!