Érdekes halat találtak a Körösben

A Körös békésszentandrási duzzasztójának alvizén gyűjtött halfaunisztikai adatokat Sallai Zoltán és Sallai Márton, amikor egy különös felfedezést tettek.

Az egy kilométeres, partszegélyben kijelölt mintaszakasz mellett elektromos kecével, egy speciális szerszámmal halásztak a meder közepén. A kece zsákmányának átvizsgálásnál nagy meglepetést okozott, mikor a három magyar bucó, 18 halványfoltú küllő, 3 kecskerák és gébek mellett egy adult német bucó is előkerült. 2019-ben két időszakban halásztak a Körös alsó szakaszán elektromos kecével 18 mintaszakaszon, és nem tudták kimutatni a fajt.

A német bucó szűk területen élő, nagyon ritka bennszülött halunk. A veszélyeztetett fajok közé tartozik, mivel a folyókon épülő vízlépcsők hatására élettere egyre szűkül. A fogása tilos.

Fenékhal, a kavicsos talajú, sekély, de erős sodrású vizeket kedveli. Az éjszaka aktív hal, tápláléka apró talajállatok, halikra, ivadék, de a víz által görgetett hordalékból is kiszedegeti az elfogyasztható szerves törmeléket – olvasható a Magyar Haltani Társaság oldalán.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!