Enyhítenek a balatoni horgászati szabályokon

A változtatással a Balaton jelenlegi alacsony vízállása miatt szeretnénk kedvezni a békéshalas horgászoknak.

A behúzós, behordós horgászmódszert szabályozó 36. horgászrendi pontot érinti a módosítás, amelynek következtében március 26-tól engedélyezett az úgynevezett besétálós módszer. Az engedélyezett tevékenység a következő: a parti horgász a vízben gázolva eltávolodik a parttól, majd a horgászbot segítségével dobva juttatja be végszerelékét a meghorgászni kívánt helyre. Ezt követően horgászbottal a kézben visszasétál a partra és ott várakozik a kapásra. Tehát a horog és a horgászbot közötti távolság a dobás, valamint a begyaloglás összegeként alakulhat ki.

A Balatoni Horgászrend 36. pontja március 26-tól így szól: a behúzós, behordós horgászmódszer kizárólag behúzós (7 napos, 72 órás) területi jegy birtokában gyakorolható a módszer külön fejezetben taglalt szabályozása mellett, amely az említett jegyek mellékleteként és ide kattintva olvasható. E szabályozások megsértése a horgászrend megsértésének minősül. Behúzásnak, behordásnak minősül az a horgászmódszer, amelynek során a horog és a horgászbot közötti távolság nem kizárólag a dobás ereje által alakul ki, tehát ha a horgász a szereléket eszköz használatával (például csónak, etetőhajó, egyéb megengedett jármű) vagy a vízben begyalogolva, beúszva juttatja el a horgászhelyre. Szintén behúzásnak minősül a vízben való begyaloglással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat mindaddig, amíg a Balaton átlag vízállása 80 cm felett van. Kivételt képez ez alól a vízben való begyaloglással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat – ez a módosítás visszavonásig érvényes!

A horgászrendi pontban felsorolt egyéb bejuttatási módok továbbra is behúzásnak minősülnek, amelyek gyakorlásához kizárólag a behúzós jegyet váltott horgásznak van jogosultsága – írta a balatonihal.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!