Embereket mentettek a vitorlásedzők az ifjúsági világbajnokságon

Az edzők motorosaikkal siettek a bajba jutottak segítségére, amikor azt a hírt kapták, hogy Néa Ankhiáloszban a tűz körbezárta a helyieket.

A Görögországot sújtó extrém hőség nyomán számtalan helyen keletkeztek erdőtüzek, ez történt az ILCA 4 ifjúsági világbajnokság szomszédságában, hogy Néa Ankhiáloszban is. A Voloszban július végén rendezett ifjúsági világbajnokságon a napi futamok végeztével a fiatal vitorlázók edzői nyújtottak segítő kezet a szomszéd faluban rekedt embereknek. Miután megtudták, hogy Néa Ankhiáloszban a tűz elzárta a település kijáratait, motorosaikkal a helyszínre siettek, hogy segítsék az evakuációt.

YouTube video

Andrus Poksi, a Nemzetközi Laser Osztályszövetség helyszíni műveleti felelőse szerint „az edzők önzetlen és gyors reakciója lenyűgöző volt, segítségnyújtásuk ékesen megmutatta, hogy a vitorlázásban a csapatmunka és a bajtársiasság a legnagyobb bajban is segít felülkerekedni a nehézségeken.”

Labis Tsoukalas, a Voloszi vitorlás klub elnöke elmondta: „Amikor megkaptuk a segélykérést a parti őrségtől, tudtam, hogy megfelelő embereink és felszereléseink vannak a feladathoz. Büszkék vagyunk arra, hogy úgy járulhattunk hozzá az életmentő művelethez, ahogy azt mi, vitorlázók a legjobban tudjuk. Tehetséges és képzett edzők dolgoznak az ilyen típusú eseményeken, az ő érdemük, hogy sikeresen végre tudtuk hajtani a mentést.”

David Graham, a World Sailing vezérigazgatója „sportágunk legjobb tulajdonságainak kiemelkedő példájaként” jellemezte a vitorlás edzők akcióját, melynek során 60 hajó több mint 130 embert menekített át Voloszba: „A vitorlázás egy globális család, és büszkék vagyunk arra, hogy segíthettünk a rászorulókon. Minden edzőt a legnagyobb dicséret illet, és – a World Sailing nevében – elismerésemet fejezem ki tetteikért. Mindannyian reméljük, hogy a Görögországban pusztító tüzek gyorsan elülnek, és az érintett közösségek újra biztonságban lesznek.”

Drónfelvétel a helyi viszonyokról egy hete:

YouTube video

(fotók és forrás: World Sailing)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!