Magyar siker az ifjúsági világbajnokságon: Héder Benedek Barna 4. lett

Az ILCA 4 ifjúsági világbajnokságon Héder Benedek Barna kiválóan vitorlázott. A lányok mezőnyében Lackó Sára a 11., Zombor Zóra az 50. helyen végzett.

A görögországi Volosz ideális helyszín volt: kristálytiszta tenger, napsütés, és néhány gyenge szeles nap kivételével tökéletes vitorlázóidő, 12–16 csomós széllel. Héder „Bendzsi” egyenletes teljesítményt nyújtott: a 11 futam több mint a felében haton belüli helyeket hozott. Hatalmas csatában volt a dobogóért: a döntők első napja után a második helyen állt, később ötödik volt, de még az utolsó versenynapon is tudott javítani, így lett végül negyedik – ami a 287 hajóból álló fiú mezőnyben, a világ talán legnépszerűbb egyszemélyes utánpótlás hajóosztályában – amely az olimpiai egyszemélyes dingi, az ILCA 7 (nőknél az ILCA 6) közvetlen előszobája – elképesztő teljesítmény.

Mindkét arany csoportos lány a füredi BYC versenyzője. Lackó Sára 11. lett a 150 fős mezőnyben, klubtársa, Zombor Zóra 50., ami még éppen a mezőny első egy harmada. Magyarországot hat fiú és négy lány képviselte. Két fiú került az ezüst csoportba: Pintér Kristóf 113., Schriffert Péter 128. lett. A bronz csoportban Rácz Mihály 145., Kókai Vilmos (U16) 173. Egy U16-os indulónk a smaragd csoportban zárt: Nagy Patrik 232. lett. Két lány versenyzőnk lett ezüst csoportos: Kátai Boglárka 114., Solymos Dorka 127. helyen végzett.

A világbajnokságot a fiúk között thaiföldi Bhanubandh Weka nyerte, három futamban lett első és hat futamban végzett dobogós helyen. A lányok mezőnyében a görög Ghicas Hermionie vihette haza a világbajnoki aranyat, ő négy futamban lett első, további kettőben pedig második.

„Nagyon örülök ennek a helyezésnek, főleg, arra gondolok, hogy – néhány év Optimistezés után – most a verseny végén vitorláztam a 85. napomat Laserben, annak is a felét a Balatonon. Ez jóval kevesebb, mint az ellenfeleim mérlege. Rengeteget fejlődhetek még, minden csak a befektetett munka függvénye. Ez a verseny egy nagy biztatás volt, hogy még keményebben dolgozzak. Elég nehezek voltak a körülmények. Az első nap fújt egy könnyű seabreeze. A második napon pedig nem engedtek minket vízre a környékbeli erdőtüzek miatt. Aztán lassan normalizálódott a helyzet, az utolsó napokra az elején erősebb 12-15, aztán 7-8 csomó körüli seabreeze volt a jellemző. Rengeteget tanultam a nagy mezőnyökben való vitorlázásról. Nem sok ilyen tapasztalatom volt eddig. És a gyenge pontom a hátszelezés, ott sok előnyöm elment” – mondta a verseny után Héder Benedek Barna.

Héder Barna és edzője, Arató Richárd

A részletes eredmények megtekinhetők ide kattintva.

(hunsail.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!