Elszállítják Napóleon hajóját

2018. szeptember 19.
Címkék :

Leemelték a Napóleon hajóját díszítő koronát a párizsi Nemzeti Tengerészeti Múzeumban, hogy a falat áttörve könnyebben kivihessék az épületből, és egykori anyakikötőjébe, Brestbe szállíthassák a 18 méter hosszú bárkát.

Az 1810-ben épült bárka volt a tengerészeti múzeum büszkesége, amíg a kiállítóhelyet tavaly márciusban be nem zárták felújítás céljából. A négy angyal tartotta korona eltávolításának kényes művelete céljából a hajót felállványozták, majd kedden láncokra erősítve óvatosan leemelték a kereszttel ékesített koronát.

A hajó 1814-től 1943-ig állomásozott Brestben, ahonnan 1943-ban szállították a biztonságosabb Párizsba, hogy megvédjék a szövetségesek bombázásaitól. A hajó annak idején egy hét alatt tette meg az utat a nyugat-franciaországi Brestből a fővárosba, és már akkor is ki kellett bontani a múzeumnak otthont adó Chaillot-palota falait, hogy be tudják vinni az épületbe.

Az annak idején nagy titkolózás közepette, mindössze 21 nap alatt megépült bárkát az egykori bresti hajójavító üzemben restaurálják, visszahelyezik rá a koronát, és várhatóan 2019 végétől állítják ki a mára kulturális központtá átalakított üzemcsarnokban, az Ateliers des Capucins-ben.

A császár mindössze egyetlen alkalommal használta az eredetileg meglehetősen egyszerű kivitelezésű hajót, 1810 nyarán azzal ment népes és rangos kísérettel első és egyetlen külföldi látogatására, Antwerpenbe, hogy megtekintse hajóhadát és frissen létesült fegyverraktárát.

A hajót Napóleon bukása után, 1814-ben XVIII. Lajos parancsára vittek Brestbe. Csak ott került rá a császár unokaöccse és örököse, III. Napóleon jóvoltából a korona és a többi császári dísz, köztük a háromágú szigonyt tartó Neptunusnak, a tengerek istenének aranyozott szobra. A párizsi tengerészeti múzeum jelenleg felújítás alatt áll, várhatóan 2021-ben nyit ki újra, hogy immár modernizált formában mutassa be a francia tengerhajózás történetét – írta az mti.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!