Először indul tisztán női csapat az RC44 kupasorozatban

2023. augusztus 7.
Címkék :

Az RC44 osztály közelmúltbeli egyik szabálymódosítása azt a célt szolgálta, hogy fokozzák a női vitorlázók jelenlétét a csapatokban. Most kimaxolják a dolgot.

A jövő heti 44Cup Cowes versenyen indul a „fekete hajó” is, amelyet arra tartanak fenn, hogy kölcsönadják olyanoknak, akik érdeklődnek az osztály iránt, vagy helyi csapatoknak, mint például az Oman Sail. A hajót kormányosa Louise Morton lesz, csapata kizárólag nőkből áll majd. És bár Morton számára az RC44-es újdonságot jelent, a női legénységgel való versenyzés korántsem, sőt, sokszor nyomták már le „a fiúkat” – beleértve Petert, Louise férjét is. Három győzelem a nagy presztízsű Quarter Ton Cupon, négy diadal a Női nyílt Tőkesúlyos Bajnokságban (Women’s Open Keelboat Championship), transzatlanti regatták, Fastnet Race, több mint 30 Cowes Week, St Barths Bucket, a szardíniai Maxi Yacht Rolex Cup, a Rolex China Sea Race, a Phuket King’s Cup és hol van még a vége…

„Nagyon várom már – ez most valami egészen más lesz, mint az eddigiek. A legénység minden tagja azonnal igent mondott. Számukra ez egy izgalmas lehetőség.”

Louise szokásos legénysége adja a csapat magját, de fel kellett hizlalni a létszámot, a Bullet legénységét így Lucy Macgregor (taktikus), Lucy testvérei, Kate és Nicky, Annie Lush (nagyvitorla), Laura van Veen, a Dutch Ocean Race vitorlázója, Annabel Vose, Midge Watkins, Mary Rook és Abby Childerley alkotják majd. Míg a 2023-as új szabály értelmében az RC44-esek jellemzően kilenc fővel vitorláznak, a kizárólag nőkből álló csapatok esetében egy tíz fő lehet, és a legénység együttes tömege 760 kg lehet a standard 730-hoz képest.

Lucy Macgregor szerint azonban meg sem fogják közelíteni ezeket a számokat: „Durván alatta leszünk a határnak, muszáj szemfülesnek lennünk, kidolgoznunk a saját módszereinket, mert sem olyan erősek, sem olyan nehezek nem leszünk, mint a fiúk. Valószínűleg két „Jolly Joker”-rel dolgozunk majd, egyikük az orr és a zongora, a másikuk a tat környékén segít be ott, ahol épp nagyobb szükség van rá. Mindezt menet közben fogjuk kidolgozni, de így is biztos vagyok benne, hogy a regatta végén azt kívánjuk majd, bárcsak újra indulhatnánk, mert annyi mindent tanultunk.”

Az RC44 osztály jelentős mértékben támogatja a „fekete hajó” indulását: ugyanazok a Harken csörlők vannak rajta, mint a flotta többi tagján, a tél folyamán teljesen új festést és csúszásgátlót kapott, lecserélték rajta az álló- és futókötélzetet, most pedig az állandó csapatok jó minőségű versenyvitorlákat kölcsönöznek nekik.

A 44Cup Cowes – ami az osztály idei világbajnoksága is – augusztus 9-én, szerdán kezdődik a próbafutamokkal, a verseny augusztus 10-én, csütörtöktől augusztus 13-án, vasárnapig tart, és a Royal Yacht Squadronban tartandó díjkiosztóval ér véget.

Ezért versenyzünk – az RC44 osztály 2023-as imázsfilmje:

YouTube video

(fotók és forrás: rc44cup.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!