RC44: vissza a Spanyolországba!

Az RC44 osztály bemutatta 2023-as versenynaptárát: a tizenhatodik szezon öt helyszínt érint majd, sőt a flotta is bővül két új hajóval.

A flotta várhatóan kilenc nevezővel kezd az első versenyen, ám a szezon során várhatóan átlépik a tízes határt, mivel a Pauger Carbon Composites magyarországi gyárában jelenleg két RC44-es épül, amelyek a tavaly Christian Zuerrer (SUI, Black Star Sailing Team) számára készített darabot követik a sorban.

A 2023-as év újdonsága lesz a 44Cup Alcaidesa Marina, Spanyolországban. Ezt a versenyt a La Línea de la Concepción-i Puerto Alcaidesa kikötőben rendezik meg, közvetlenül a gibraltári határ mellett, és John Bassadone Peninsula Racing csapata lesz a házigazda: „Megtiszteltetés számomra, hogy a 44Cupot a hazai vizeinken üdvözölhetem. Mivel itt nőttem fel, büszke vagyok arra, hogy bemutathatom mindazt, amit nyújtani tudunk – a vendéglátástól a vitorlásélményig. A gibraltári és andalúziai életforma egyedülálló, nem ismer határokat, és rengeteg izgalmas dolgot lehet megtapasztalni.”

A 2023-as szezon egyébként ott kezdődik, ahol 2022-ben befejeződött, az ománi Muscatban. Itt a 44Cup Omant az Al Mouj Marinában rendezik, március 1–5. között. Az esemény házigazdája az Oman Sail, amelyet 2008-ban Kábúsz bin Szaid szultán áldásával hoztak létre, hogy felelevenítsék Omán tengeri örökségét, a vitorlázáson keresztül népszerűsítse Omán Szultánságát világszerte, és hosszú távú tanulási lehetőséget biztosítson az ománi fiatalok számára. Ezért az Oman Sail is indít egy csapatot az eseményen.

Omán után a 44Cup visszatér Európába, az egyik legsűrűbben látogatott helyszínére, a Svédország nyugati partján fekvő Marstrand szigetére. Június 28. és július 2. között a flottát Torbjörn Törnqvist és az Artemis Racing csapata látja vendégül. A versenyek szokás szerint a sziget nyugati részén zajlanak majd, és legalább az egyik nap végén az RC44-es csapatok a Marstrand-fjordban, a festői tengerparti falu előtt fejezhetik be a versenyt.

A 44Cup mindössze második alkalommal látogat el Cowesba, augusztus 9–13. között, két héttel az 50. Rolex Fastnet Race rajtja és közvetlenül a Cowes Week vége után. A Team Aqua (Chris Bake) és a Royal Yacht Squadron által szervezett esemény a 2023-as RC44 világbajnokság is lesz.

A 44Cup ezután Spanyolországba költözik az utolsó két eseményre. Az elsőt a Puerto Alcaidesa Marinában, míg a másodikat a Kanári-szigeteken rendezik. Utóbbi valószínűleg ezúttal is kellemes év végi helyszínt biztosít a 44Cup számára, hiszen a november végi, Európa többi részéhez képest meleg hőmérséklet és az erős északkeleti passzátszél ideális körülményeket teremt a vitorlázáshoz.

Bertrand Favre osztálykapitány: „Nagyszerű látni, hogy a flotta mérete évről évre nő, és hogy rendszeresen új helyszíneket ismerhetünk meg. A versenyek színvonala kiemelkedő, a futamok izgalmasak és fizikai kihívást jelentenek, a hajó megfizethető, és ami talán a legfontosabb, a csapatok közötti barátság és bajtársiasság a parton. Várjuk az újabb jó szezont.”

(fotók és forrás: RC44 osztály)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!