Előkerült az 53 éve eltűnt iránytű

A Sir Robin Knox-Johnstontól eltulajdonított hajózási segédeszközt a Holyhead Tengerészeti Múzeumnak adták át.

A tengerészet mentőcsónakjának az iránytűjét 1969-ben csenték le a Suhailiról, amikor az egy rochdale-i ünnepségen vett részt. Történt mindez néhány hónappal azután, hogy Sir Robin befejezte az 1968–69-es Sunday Times Golden Globe Race versenyt, és történelmet írt, mint az első ember, aki egyedül, megállás nélkül körbehajózta a földet.

Sir Robin így emlékezett vissza az esetre: „Egyik reggel lejöttem, és láttam, hogy az iránytű hiányzik. Jelentettem a rendőrségen, de nem volt semmilyen nyom, aminek utánajárhattak volna, így végül arra jutottam, hogy valaki ellopta, felrakja a hajójára, aztán nagyon fog csodálkozni, amikor egy fehér hajú, fehér szakállas fickó odalép hozzá, és jól fenéken billenti!”

A rendőrségi nyomozás ellenére az eszközt soha nem találták meg, ám két héttel ezelőtt átadták az észak-walesi Holyhead Tengerészeti Múzeumnak. A múzeum munkatársai igencsak meglepődtek, és azonnal felvették a kapcsolatot Sir Robinnal a jó hír kapcsán. A múzeum vezetője, Eric Anthony elmondta, hogy a levéltáros fotókat küldött az iránytűről Sir Robinnak, aki azonosította azt. A nő, aki a tárgyat a múzeumba szállította, elmondta a személyzetnek, hogy férje néhai barátja vette el az iránytűt a Suhailiról.

„Az iránytűt akkor építettem, amikor a Suhailit is, Bombay-ben. Szabványos kereskedelmi mentőcsónakba való iránytű, amelyet a Darukhanerben működő hajógyárban vásároltam. A fa részét tíkfából készítettem, ezzel vittem haza a Suhailit Indiából a Jóreménység-fokon keresztül, majd egy évvel később a világ körüli úton is segített, úgyhogy sok megpróbáltatást túlélt, és én nagyon szerettem. Vannak rajta kisebb sérülések, például hiányzik az ablaküveg és a sárgaréz ablakfedél, de ezeket rendbe lehet hozni.”

Sir Robin örül annak, hogy az ellopott iránytű most egy darabig a Holyhead Tengerészeti Múzeumban maradhat: „Úgy vélem, jót tesz a múzeumnak a nyilvánosság, talán némi pluszbevételre is szert tesznek. Vették a fáradságot, hogy kapcsolatba lépjenek velem, cserébe ennyit bőven megérdemelnek. De később sem rakom vissza a Suhailira, mert ezután biztosan lesz valaki, aki újra ellopja, de nagyon jó, hogy megtalálták.”

(forrás: yachtingmonthly.com, fotók: sailingscuttlebutt.com, yachtingmonthly.com, cornwalllive.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!