Elkészült az idei horgászrend a Velencei-tóra

Kiadták a Velencei-tóra vonatkozó 2023-as horgászrendet, amely tartalmában lényegében azonos maradt az előző évben érvényben lévővel.

A területi jegyek árát már egy évtizede azonos szinten tartja a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), annak ellenére, hogy a kiadásai drasztikusan emelkedtek az utóbbi időben. Most már csak a csapadék hiányzik. A szabályzat egyebek mellett a fogási napló vezetésének fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen az magánokiratnak minősül.

A környezetvédelmi előírások sorában fontos, hogy mielőtt egy parti horgász elfoglalja a helyét, előtte köteles a szemetet – más otthagyott hulladékát is – összegyűjteni. Persze az volna az ildomos, ha mindenki maga után takarítana, ám erre nem mindig kerül sor.

Mivel az alacsony vízállás miatt a csónakok nagy része használhatatlanná vált, felértékelődött a parti helyek száma. Ezekből elég sok van a tó egész területén, de egy korlátozás szerint minden helyet csak 72 óráig lehet külön engedély nélkül elfoglalni. A mozgáskorlátozottak számára kialakított helyeken bárki bedobhatja a felszerelését, de ha olyan horgász érkezik, aki a helyzete miatt annak használatára jogosult, neki azt át kell adni. Ez tehát nem olyan szigorú szabály, mint ami a mozgássérült járműparkolók használata esetén érvényben van. A Velencei-tavon továbbra sem tűrik meg, hogy valaki magának jelöljön ki saját helyet, és senki sem építhet magának stéget. A bedobás helye is csak az ott-tartózkodás idejéig jelölhető meg.

A Velencei-tó strandjain június 15-től augusztus 31-ig tilos a horgászat, hacsak az üzemeltető másként nem rendelkezik. Hasonlóképpen tilos horgászni az evezőspályán az edzések és versenyek idején, valamint az elkerített pályaszakaszon. A tavaly megszokott fajlagos tilalmi időkről érdemes külön tájékozódni: egyébként a pontytilalmat az elmúlt években feloldották, hogy ezzel is kedvezzenek a tóhoz érkezőknek.

A viharjelzésekkor az elsőfokú jelzéskor a parttól 500 méternél jobban nem szabad eltávolodni, a másodfokú bekapcsolását megpillantva azonban sürgősen el kell indulni a kikötő felé. Egy felnőtt horgász a Velencei-tavon fejenként két bottal, botonként két horoggal próbálkozhat, és az adott halfajta vonatkozó méretkorlátozásokat is szigorúan be kell tartani.

A szabályszegőket öt évre is eltilthatják a horgászattól, de ha egyszerre több vétségen kapnak rajta valakit a halőrök, ezeknek ideje összeadódhat. Ha pedig a rendőr állatkínzásnak is minősíthető cselekmény közben éri tetten valakit, még súlyosabb lehet a büntetés, és olyankor már nem csak az eltiltást kockáztatja az illető – írta a feol.hu.

címlapkép: hungarytoday.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!