Életmentő tanácsok horgászoknak

Nagyon sok csónakos horgász kerül bajba ősszel a vizeken, ráadásul hűvös időben, amikor gyakran köd is nehezíti a távolságok felmérését, különösen tudatosnak kell lenni.

Gyakran tapasztalható, hogy a csónakban horgászókat besodorja a szél olyan távolságra, ahonnan már nem tudnak kievezni. A Balatonon van erre megoldás: a mobiltelefonos BalatonHelp alkalmazás. Ez egy nagyon gyors segítséghívási megoldás: megnyomja az alkalmazáson a segélykérő gombot, és a mentésirányítási központ hívja is rögtön, miközben a tartózkodási helyének GPS-koordinátáit már meg is kapta az applikáción keresztül, tehát a mentőhajó pontosan tudja, hova kell érkezni. Amennyiben tartózkodik a mobilalkalmazások használatától, mentse el segélykérő telefonszámot, és ezt hívja, ha baj van: +36 30 383 83 83 (ez is csak a Balatonon működik). Ügyeljen arra is, hogy a telefon fel legyen töltve.

A telefont feltétlenül vízálló tokban tartsa. Ez egy-két ezer forintért beszerezhető, és olyat kell vásárolni, amelyikből nem kell kivenni a készüléket ahhoz, hogy használni tudja. Ezek a tokok nyakba akaszthatók, mindenképp ott is tartsa, mert vízbe esés esetén csak így tud segítséget kérni.

A vízbe esés túléléséhez elengedhetetlenül fontos a mentőmellény. Ma már kapni a horgászboltokban horgászoknak kifejlesztett változatot.

Gyakran találkozni olyan horgászokkal, akik nem nézték meg az időjárás-előrejelzést. Ezt még nyáron is figyelni kell, pláne ilyenkor, amikor gyorsan átfázik, kihűl az ember, és a víz is igen hideg. Nagyon fontos a várható szélirány ismerete. Erős északi szélben ne menjen ki csónakkal az északi partról, ahogyan erős déli szélben sem a déliről. Sokkal könnyebb elsodródni, mint gondolná! Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján horgászás közben is tudja ellenőrizni a szélirány, a szélsebesség változását. Ne feledje, a nagy tavainkon április 1-jétől október 31-ig működik a viharjelző rendszer, így ebben az időszakban már ez sem nyújt segítséget.

Alkalmanként a horgászok alkoholfogyasztással próbálják elviselhetővé tenni a hideg, nyirkos időjárást. Ezt is érdemes akkor végiggondolni, amikor az ember bepakolja a felszerelését a csónakba. Előzetesen, még tiszta fejjel, jobban meg tudja határozni, hogy mennyi alkohol nem módosítja még a reakcióidejét, a körülményeket felmérő képességét, a fizikai teljesítményét és a látását ahhoz, hogy időben ki tudjon evezni (leginkább semennyi – a szerk.) – írta a kepmas.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!