Életben maradna egy piranha a Balatonban?

2023. augusztus 13.
Címkék :

Angliában néhány éve egy akvarista piranhákat engedett a yorkshire-i Martinwells Lake-be. Az állatok tetemét halászok fedezték fel, de addigra több kacsa és hal eltűnt a tóból.

Az Amazonas vidékén honos piranháknak nagyon jó a túlélési ösztönük és az alkalmazkodó képességük. Bizonyos kedvező feltételek esetén Dél-Amerikán kívül is életben maradnak. Valószínű, hogy Angliában egy akvarista szerezte be a halakat, majd amikor túl nagyra nőttek – vagy bármilyen problémát okoztak –, keresett egy tavat, és beleengedte őket.

Ezzel ugyanaz a probléma, mint a magyar akvaristáktól származó ékszer- és aligátorteknősökkel, afrikai sügérekkel, távol-keleti amurgébekkel, busákkal, naphalakkal: nem a természetes élőhelyükön vannak. Pedig minden fajnak megvan a maga helye, ahol alkalmazkodott a körülményekhez, és ahol beépült a helyi ökoszisztémába. Az ingatag egyensúly azonnal felborul, amint egy új tag ki- vagy bekerül a körforgásba.

Ezáltal pedig olyan betegségek jelenhetnek meg – például a rákpestis –, amelyekre a helyi állatok nem készülhettek fel, így nem is immunisak rá, emellett kevesebb élelem és élőhely juthat nekik, így pedig pusztulni kezdhetnek. Mindez nem történne meg, ha vinnénk az állatokat az egyik tóból vagy tengerből az akváriumba és onnan más vizekbe.

YouTube video

Bármilyen eltérők is a körülmények, bizonyos ideig, nagy melegben a Balatonban is életben maradna a piranha is. Húszfokos vízhőmérsékletnél toleráns lenne a többi hallal szemben, 15 foktól lefelé pedig teljesen megváltozna a viselkedése, letargikusabbá válna, míg 10 fok alatt már jelentősen csökkenne az túlélés esélye. S bár hajlamosak vagyunk elfelejteni, a törékeny ökoszisztémáknak mi, emberek is részei vagyunk. Azaz az egyik oldalon befolyásoljuk az inváziós fajok behurcolásával, a másik oldalon pedig panaszkodunk, ha nem tudunk strandolni a rossz balatoni vízminőség miatt.

Ez nem azt jelenti, hogy több száz vagy akár ezer éve nem élnek hazánk legnagyobb tavában olyan állatok, amelyek majdnem olyan ijesztők, mint a piranhák. Az biztos, hogy nem kell külföldre menjünk a hajmeresztő élményért.

A folytatásban balatoni rákok, kígyók, halak rákok – ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!