Elektromos kompok szolgálnak majd a 2024-es párizsi olimpián

2023. január 2.
Címkék :

A Hyke norvég cég négy elektromos meghajtású személyszállító hajóra kötött szerződést a 2024-es nyári olimpiai játékokat szervező Párizzsal.

Négy elektromos komphajó szállítja majd az utasokat Párizsban a 2024-es nyári olimpiai játékok alatt. A projekt mögött Bård Eker és cége, a HYKE (Hydrolift Smart City Ferries) áll. Az első komp most épül az Oslótól délre fekvő Fredriksstadban, és 2023 januárjában adják át. Összesen négy ilyen járművet szállítanak le az olimpiai játékokra, ebből kettőt 2023 végén vagy 2024 elején, a többit pedig 2024 nyarán.

Az üzlet értékének nagyságrendjéről nincsenek megerősített hírek, de Bård Eker a Fredriksstads Blad helyi napilapnak így nyilatkozott: „Ez attól függ, hogy milyen üzleti modellt választunk a partnerünkkel együtt. Ez lehet a fizetés és a lízing kombinációja, de számunkra a megrendelés a lényeges.”

A Hydrolift Smart City Ferries szerint: „A komphajóipar átalakítása már régóta esedékes, a Hyke megoldásában elektromos, autonóm kompok szerepelnek, amelyeket arra terveztek, hogy tisztább, intelligensebb és modernebb vízi alapú választ adjanak a városi mobilitásra.”

Az 5,5 tonnás kompok 15 méter hosszúak, 5,7 méteres szélességgel. Építési anyaguk üvegszálas műanyag, a maximális sebességük 15 csomó és legfeljebb 50 utas szállítására alkalmasak. Meghajtásukról 60–150 kW-os motor és 95–285 kWh kapacitású akkumulátorkapacitás gondoskodik majd.

(forrás: ibinews.com, fotók: theexplorer.no)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!