Elegancia a köbön: Xacobeo 6mR világbajnokság

A záró, ötödik napra végre stabil szél érkezett Sanxenxóba, amiben – kategóriától függően – egy és két futamot teljesített a 6mR mezőny negyven hajója.

Június 15-én egy, 18-án pedig három futamra került sor, a kettő között kétnapnyi szélre várakozás volt a program, hol szárazon, hol vízen. Open kategóriában a svájci Momo (Dieter Schön, Markus Wieser, Dirk de Ridder, Ross Halcrow, Victor Manuel Marino Prieto) a hatodik futamban elért győzelemmel megnyerte a 2022-es Xacobeo 6mR világbajnokságot. Fölényükre jellemző, hogy az utolsó futamon el sem kellett indulniuk. A második helyen a svájci Philippe Durr és Rainer Müller Juniorja végzett, a harmadik pedig a portugál Patrick Monteiro de Barross Seljmje lett.

A klasszikusoknál a Dix Aout nyert (Louis Heckly, Loic La Garrec, Bill Hugues Leclerc, Frederic Baratay, Jonas Lambalet, Bernard Divorne). Második lett a helyi Pedro Campos Clavo-Sotelo (Bribon 500), míg a klasszikusok dobogójának utolsó helyét a szintén spanyol Francisco Botas Ratera Aidája szerezte meg.

A bemelegítő futam győztesei a Shipshape Trophyt (Open, Paul Smith, Valhalla), illetve Maharajah of Djeezupuhr Trophyt (Klasszikus, Bruno Engel, Saskia) nyerték. Az AYRS Astor-kupát, amelyet a legjobb eredményt elérő 25 éves vagy annál fiatalabb legénységgel vagy kormányossal induló hajónak ítéltek oda, az Aida és a 24 éves Jaime de la Gandara Pez kapta.

Az újonnan alapított Tim Street-trófeát, amelyet az A függelék szerinti bizonyítványt szerzett klasszikus hajók közül a legjobb eredménnyel záró kapja, Dirk Stolp Valdaija vihette haza. A Lucie Trophy a legeredményesebb női kormányossal vagy legénységi taggal versenyző jachtnak jár, amelyet Stella (Violeta Alvarez) kapott.

Komplett eredménylista.

Rövidfilm a díjkiosztóról és a záróünnepélyről.

YouTube video

(fotók és forrás: 6mrworlds2022.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!