Eladó lett Koós János egykori vitorlása

2023. február 1.
Címkék :

Koós Réka gyermekkorának legszebb emlékei kötődnek ahhoz a vitorláshoz, amelytől fájó szívvel meg kell válnia. Nemrégiben bukkant fel a hirdetési oldalakon az a Dixie32 típusú hajó, amit Koós János építtetett magának közel harminc évvel ezelőtt.

A hajó a létezését annak a Koós Jánosnak köszönheti, aki fiatalon a víz szerelmese lett, és aki ettől a szenvedélyétől az élete végéig nem akart és tudott megválni. Az élete során három hajója volt, ezeknek a fedélzetén megannyi híresség megfordult, sokat időzött itt Bajor Imre, de volt vendég Aradszky László, Hofi, Szerednyei Béla és még sok ikonikus sztár. Koós János 2019. március 2-án hunyt el, és hagyta örökül a vitorlást a lányára, Koós Rékára.

A színésznő az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, hogy a családjuk tulajdonában maradjon a hajó, de be kellett látnia, hogy ez megoldhatatlan vállalás. Fogta, és bármennyire is tiltakozott a dolog ellen a szíve, meghirdette az interneten.

Megszámlálhatatlan emlék fűz a Koóstolóhoz, a fedélzeten nőttünk fel, megannyi nyarat töltöttünk a hajón. Imádtuk a Balatont, a hajókázást, azt a létformát, amit csak az ismerhet, aki akárcsak egyszer is kifutott a kikötőből. Gyermekként először csak azt érzékeltük, hogy az édesapánk mennyire szeret hajózni, és mivel mi is ebbe születtünk bele, nem volt kérdés, hogy amikor megérkezett a lányom, Rozi, azonnal tudtam, hogy ő is balatoni lány lesz. Így is lett, kettesben nagyon sokat időztünk a Koóstolón – mondta Koós Réka.

A színésznő az édesapja halála után is rendszeresen ellátogatott a hajóra, tavaly nyáron is ott volt néhány napot a lányával, de ahogy telt az idő egyre világosabbá vált, hogy közel a változás. „Aputól én örököltem meg a vitorlást és biztos voltam benne, hogy meg is tartom, egészen addig, amíg csak tudom. Most járt le az idő. Az a helyzet, hogy annyira megemelkedtek a fenntartás költségei, hogy ezt már nem tudom vállalni. A Balatonon egy hajót parkoltatni a kikötőben is millió feletti összeg, és ez csak a nyitott parkoló. Ráadásul a Koóstolót fel kellene újítani, mivel meglátszik rajta az idő. Én egy évben egyszer legfeljebb két hetet töltök lent, nem éri meg megtartani akkor sem, ha közben tudom, hogy a gyerekkorom és az édesapámmal kapcsolatos emlékek tépődnek ki a lelkemből a búcsúval – tette hozzá.

(borsonline.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!