Éjszakázás egy felborult vitorláson

Egy hatvanas éveiben járó francia vitorlázónak igen kis esélye volt a túlélésre, mégis ki tudta várni, amíg a spanyol mentőegység kiszabadította.

A Jeanne Solo Sailor (Class 40) múlt hétfőn, este nyolc óra körül borult fel a Sisargas-szigetektől mintegy 14 mérföldre északnyugatra. Mint a 62 éves francia Laurent Camprubi a spanyol Efe hírügynökségnek elmondta, a hajó mindössze 15 másodperc alatt borult fel. Neki sikerült aktiválnia az EPIRB-jét, de a hajó belsejében rekedt, és „30-40 centiméter vastag levegőbuborékja” volt, miközben a tenger vadul hullámzott.

A mentésére küldött helikopter még aznap este megtalálta a felborult hajót, és a környékre irányított egy csapat mentőbúvárt. Egy búvár a hajótesten kopogtatva kapcsolatba lépett Camprubival, de a tenger túl viharos volt ahhoz, hogy kivitelezzék a mentést. Úgy döntöttek, hogy megvárják a reggelt és az időjárás javulását, de addig is ballonokat erősítettek a hajótestre, hogy az ne süllyedjen el.

Kedden dél körül az időjárás enyhült, a búvároknak sikerült a jacht alá jutniuk, és elérni Camprubit. A férfit biztonságosan kimenekítették, egy helikopter Alvedróba szállította orvosi vizsgálatra.

„Nem volt könnyű a helyzetem, mert guggolva kapaszkodtam, a fél testemet kiemelve a vízből, hogy ne fázzak túlságosan. Ki kellett tartanom, közben attól féltem, hogy esetleg nem jönnek értem. Amikor másnap reggel nekiláttak a mentésnek, már tudtam, hogy megúszom a kalandot. Fantasztikus munkát végeztek.”

Bár Camprubi tapasztalt óceáni versenyző, több transzatlanti átkeléssel a háta mögött, a spanyol Heraldónak elmondta, hogy ezentúl inkább nyugodtabb vizeken marad.

Videó a mentésről:

YouTube video

(forrás: maritime-executive.com, fotók: giornaledellavela.com, alpes-holidays.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!