Egy nagy ugrás a folyók védelméért

A Big Jump, azaz a Nagy ugrásnak keresztelt európai program a folyók, a mellékágak, a holtágak és a vizes élőhelyek rossz állapotára, a folyó és az emberek közötti kapcsolat megszakadására kívánja felhívni a figyelmet. Az akció magyarországi központi helyszíne idén Göd volt.


A Nagy Ugrás európai kezdeményezés, folyóink és természetes vizeink védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint arra is rávilágít, hogy az emberek életében milyen fontos szerepet játszanak az élővizek. 2005-ben 22 ország 31 folyójába ugrottak be az emberek egyazon pillanatban. Akkor 250 ezer ember csatlakozott, és ugrott vízbe Európa-szerte. Azóta is évről évre július második vasárnapján délután háromkor többszázezren fejezik ki a Nagy ugrással, hogy fontos számukra édesvizeik jövője.

Az idén tizenhárom közösség saját Nagy ugrásuk megszervezésével hívta a figyelmet az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésére, amit egy nagy közös csobbanással ünnepeltek meg. A Természetvédelmi Világalap (WWF) Nagy ugrás kampányának keretében Magyarország és Európa-szerte több mint 500 helyen százezrek ugrottak folyókba és más természetes vizekbe, hogy felhívják a figyelmet az éltető vizek fontosságára – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!