Egy legenda jön Budapestre

Istvan-Kopar-sextant-web-edit-1-1200x525Az MVSZ hagyományos téli előadás-sorozatának első estjén december 14-én a Golden Globe Race 2018 szóló földkerülőre készülő Kopár István lesz az előadója.


Egészen különleges szóló földkerülő versenyre készül a vitorlázó, aki 1990–91-ben egyedül és egy kikötéssel a magyarok közül elsőként vitorlázta körül a földet Salambo nevű Balaton 31-esével, magyar lobogó alatt elsőként indult transzatlanti versenyen, 1995-ben – szintén egyedül vitorlázva – kelet felől nyugatra haladva kerülte a Jóreménység-fokot, először szervezett földkerülő magyar vitorláscsapatot, majd 1996–97-ben győzelemre vezette a Mol-Hungária 1100 nevű 55 lábas hajót.

Puffin-Post6-Istvan-and-Robert-1
Kopár István már jó ideje az Egyesült Államokban él és dolgozik. Most Budapestre látogat, és örömmel fogadta el a Magyar Vitorlás Szövetség felkérését, hogy előadást tartson legújabb nagy kalandjáról.

Use_1-resized
1968-ban a Golden Globe újság hirdette meg azt a szólóvitorlás földkerülő versenyt, amelynek díjáért a később lovaggá ütött Robin-Knox Johnston a világon elsőként vitorlázta körül a Földet egyedül és kikötés nélkül. A Don McIntyre által szervezett különleges viadalon, 2018. július 14-én legalább 12 nemzet 30 versenyzője áll rajthoz egy olyan szóló földkerülésre, amelyen csak 1988 előtt tervezett hosszúkieles, 30-35 lábas hajókkal lehet részt venni és a versenyzők útjukon csak az egykori verseny idején ismert technikai eszközöket használhatnak. Vagyis nem vihetnek magukkal GPS-t, autopilotot, tehát szextánssal, papírtérképeken navigálva kell vitorlázniuk, és a hajójuk kormányzásához csak mechanikus szélkormányt használhatnak.

IMG_2676-resized
Kopár István elsősorban erről a versenyről és a felkészüléséről is beszél majd a Magyar Sport Házában december 14-én.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!