Egy hét a Paradicsomban – Antigua Sailing Week 2022

Két év szünet után az 53. Antigua Sailing Week maga volt a megtestesült tökéletesség. Egész héten fújt a passzát, a nemzetközi flotta élvezetes versenyeket futott a vitorlás paradicsomban.

Az április 30. és május 6. között rendezett versenyre a világ minden részéből érkező vitorlázók általánosnak mondható reakciója beszédes: „jövőre visszatérünk”! Kijelentésük fő oka pedig csak részben volt az, hogy az összes hajóosztály győztese Locman Italy órát kapott a díjátadón, az antiguai Nelson’s Dockyardban. A zsúfolásig megtelt teremben Chet Greene külügyminiszter így összegzett: „Két év után az Antigua Sailing Week visszatért. Elismerésemet fejezem ki a szervezőknek, Alison Sly-Adamsnek és csapatának, valamint az esemény szponzorainak. Az idén 20 országból 85 hajó vett részt a versenyen. Antigua és Barbuda kormánya továbbra is kiemelt eseményként kezeli az Antigua Sailing Weeket.”

Első nap:

YouTube video

Az Antigua Sailing Week összesített győztese Peter Corr csapata lett, a King 40 Blitz nevű hajóval, elnyerve a Lord Nelson trófeát: „Csodálatos futamokat teljesítettünk, a csapat mindent beleadott egész héten. Körülbelül 10 éve nem voltam az Antigua Sailing Weeken, és tényleg nem tudom, miért csak ilyen sokára tértünk vissza ide, de nagyon örülök, hogy sikerült.”

Második nap:

YouTube video

„Litván csapatok már jó ideje járnak ide, és biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom – nyilatkozta Raimundas Slugzdinis, az Ambersail II versenyzője. – A Coviddal és Ukrajnával kialakult helyzet megnehezítette a dolgunkat, így pláne nagyon fontos számunkra, hogy eljutottunk ide, és nagyon hálásak vagyunk a szervezőknek ezért a nagyszerű regattáért.”

Harmadik nap:

YouTube video

Ezúttal csak két többtestű hajó vett részt az Antigua Sailing Weeken, de így is lenyűgöző látványt nyújtottak. A Ken Howery és Alex Thomson irányította Tosca (Gunboat 68) nyert, ellenfelük a Penmanship (Atlantic 72) volt, ahol Michael Penman és Shane Young családjaikkal a fedélzeten versenyzett két futamban is legyőzve a Toscát.

„A srácok a Penmanshipen rendesen megvertek minket a vízen a negyedik napon – nyilatkozta a korábban több földkerülő versenyen is induló Alex Thomson. – Minden alkalommal, amikor elmentünk mellettük, a gyerekek mosolyogtak és integettek, ők a jövő.”

Negyedik nap:

YouTube video

Eredménylista.

Az intenzív versenyprogramba persze „muszáj volt” beszúrni egy partit, illetve az azt követő pihenőnapot:

YouTube video

Az 54. Antigua Sailing Weeket 2023. április 29. és május 5. között rendezik.

(fotók és forrás: sailingweek.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!