Egy éve úszik törött gerinccel egy púpos bálna

2023. január 4.
Címkék :

Egy éve törött gerinccel úszik egy hatalmas púpos bálna. Sérülése miatt mára már annyira legyengült, hogy nagyobb távot valószínűleg képtelen lesz megtenni.

Utolsó útját teljesítheti egy gerinctörés miatt haldokló púpos bálna. A Moon (Hold) névre keresztelt emlős 4000 mérföldet tett meg a tengeren úgy, hogy sérülése miatt képtelen mozgatni a farkát. A tudósok évek óta követik nyomon a mozgását. Két éve például szemtanúi voltak, ahogy borját oktatja. 2021 szeptemberében azonban észrevették, hogy deformálódott a gerince, amikor elúszott egy kutatóállomás mellett. A szakértők szerint a súlyos sérülést valószínűleg egy hajóval ütközés okozhatta.

A hatalmas állat gerincén szabad szemmel is észrevehető, hogy S-alakú lett az egyenes vonal helyett. Ez pedig megakadályozza a farok használatában, melynek fel-le mozgatásával halad a vízben. A tudósok úgy vélik, hogy a sérülésbe bele fog pusztulni a nőstény. Moon azonban látszólag mindent megpróbál még kihozni a hátralévő életéből: szeptember óta több ezer kilométert tett meg attól a helytől, ahol először észrevették rajta a gerinctörést.

A bálna most Hawaiinál jár, és láthatóan egyre rosszabb egészségi állapotban van. Szakértők szerint ez nem véletlen: hatalmas tömegét a farokcsapások hiányában kénytelen kizárólag a mellúszókkal mozgásban tartani. Az állat alaposan lefogyott az elmúlt hónapokban, valószínűleg komoly fájdalmakkal küzdhet, miközben testét ellepték a bálnatetvek. Mindez pedig gyakorlatilag kizárja azt, hogy újra nagyobb távot tudjon megtenni.Egy búvár szerint az egyre gyengébb bálnát már cápák kísérik, ami a vég újabb jele lehet. Bár az utóbbi időben egy másik bálna is csatlakozott hozzá, ami a faj összetartásáról és együttérzéséről árulkodik. Moon utolsó útja rávilágít arra, hogy mekkora károkat képesek okozni a hajócsavarok a természetben, ha nem figyelünk oda. Egyes becslések szerint csak az Egyesült Államok partjainál évente legalább 80 különböző fajta bálna sérülhet meg hajóbalesetben.

A Global News összefoglalója:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!