Díjazták a legjobb búvárokat

A Magyar Búvár Szakszövetség a júliusi Világjátékokra készülő uszonyosúszók mellett a többi szakág sportolóit is díjazta.

Az uszonyosúszók közül a felnőtt női versenyzők között 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszásban elért világbajnoki címével a Debreceni Búvárklub sportolója, Senánszky Petra lett a tavalyi év legjobbja, míg a férfiaknál Bukor Ádám érdemelte ki az elismerést, aki 200 méter felszíni úszásban aranyérmet szerzett, 400 méteren pedig a dobogó legalsó fokára állhatott. A két uszonyosúszó a Nemzeti Versenysport Szövetségnél is kiérdemelte az Év Sportolója elismerést.

Varga Krisztina, az Egri Búvár és Vízisportklub versenyzője tavaly 200 méteres uszonyos gyorsúszásban világbajnoki címet szerzett, míg 50 és 100 méter uszonyos gyorsúszásban Senánszky Petra mögött a második helyen végzett a vébén – kiemelkedő teljesítményéért különdíjban részesült.

A juniorok között Kiss Nándor és Pernyész Dorottya érte el a legjobb eredményeket 2021-ben: mindketten a Mátrai Erőmű Búvárklubnál pallérozódnak. Kiss a junior-világbajnokságon 200, 400 és 800 méter felszíni úszásban sem talált legyőzőre, 400-on junior világcsúcstartó, 800-on az idei évben már a felnőttvilágrekordot is megdöntötte. Pernyész Dorottya személyében pedig megvan az utánpótlás a Senánszky Petra és Varga Krisztina után következő időszakra is, 50 és 100 méter uszonyos gyorsúszásban is junior világbajnok lett tavaly, míg 200 méteren bronzérmet szerzett.

Tájékozódási búvárúszók is hozták a tőlük megszokott eredményeket, bár ezúttal a tallinni hűvösebb időjárási viszonyok között kellett kihozniuk magukból a legjobbat. A férfiaknál Balázs Péter férfi 5 bója szakágban és párosban, MONK-ban Cséplő Kelennel is arany-, míg M gyakorlatban és paralellben, valamit csapatversenyben Cséplő mellett Várszegi Vendellel és Szász Tamással kiegészülve ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon.

Hofmeister Alizt, a Csepeli Barakuda Búvár SE versenyzőjét választották az év női sportolójának tájékozódási búvárúszásban: a 24 éves fiatal a rutinos Hatházi Katalinnal MONK női párosban ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon.

Cséplő Kelen, az Amphora Búvárklub junior korú sportolója két sportágban, uszonyosúszásban és tájékozódási búvárúszásban is több dobogós helyezést szállított Magyarországnak. 200 méter uszonyos gyorsúszásban bronzérmet szerzett a felnőtt világbajnokságon, továbbá aranyérmes lett a 4×100 méteres uszonyos gyorsúszó váltó tagjaként. Tájékozódási búvárúszásban fiú M-gyakorlatban állhatott a dobogó második fokára az Európa-bajnokságon, míg a felnőttek között párosban arany-, csapatban ezüstérmet szerzett.

A juniorok között a leány paralellben és M gyakorlatban egyaránt bronzérmes Erdős Virág és a fiú paralellben, valamint 5 bójában harmadik helyen végző Szász Tamást választották a legjobbnak. Szász vegyespárosban Rendes Lindával kiegészülve nem talált legyőzőre a kontinensviadalon.

(A további díjazottak megtalálhatók a buvar.hu oldalon)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!