Dacolnak a viharral a Kékszalagon

2016. július 14.
Címkék :

Nem lesz halasztás, a szél alábbhagyott, így az előző napi hatalmas vihar ellenére a terveknek megfelelően indítják a Kékszalagot. Nagy kérdés, hogy a 485 nevezett hajóból mennyien tudnak ténylegesen elrajtolni.

Ma reggel 9-kor elrajtol a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj mezőnye Balatonfüredről, hogy Európa leghosszabb távú tókerülő versenyén megtegye az embert próbáló, légvonalban 155 kilométeres távolságot. Az idén várhatóan az időjárás külön nehézséget okoz: tegnap este egy komoly károkat okozó, jégesőt és viharos szelet hozó, hidegfrontot megelőző zivatarzóna vonult át a Balaton térségén, s a vitorlások az ezt követő, napokig tartó erős szélben vágnak neki a távnak.

untitled2

A szerda esti prognózisok szerint csütörtökön a hidegfront mögött egész nap erős északi-északnyugati szél várható (45–55 km/h), amelyet 60–65 km/h erősségű lökések kísérnek. Ez az erős szél nagyjából a verseny teljes időtartamára kitart majd. Sajnos már a tegnap esti viharok is komoly károkat okoztak: több hajó – köztük néhány esélyes – már a parton megsérült.

A várható erős szél az esélyeken is változtathat: évek óta a nagy katamaránok uralják ezeket a versenyeket, amelyeknek gyenge vagy közepes szélben nincs ellenfelük az abszolút első helyért folytatott csatában. Az idén akár egy hagyományos egytestű hajó vagy egy az erősebb szelet jobban bíró kéttestű végezhet az élen.

A verseny szervezői, a Magyar Vitorlás Szövetség és partnerei, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata mindent megtesznek azért, hogy az erős szél ellenére biztonságban célba érjen minden résztvevő. Több közleményben is felhívták arra a figyelmet, hogy csak azok vágjanak neki a távnak, akik hajójukat alaposan felkészítették ilyen körülményekre és gyakorlott legénységük van. Emellett fontos, hogy minden biztonsági és kommunikációs eszköz is bevetésre előkészítve rendelkezésre álljon a fedélzeten.

balatonhelp_vizimento-app-1440x564_c

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!