Csónakkészítés hobbiból

Kállai István tűzoltó őrmester a komáromi tűzoltóságon teljesít szolgálatot mint beosztott tűzoltó. Kevesen tudják róla, hogy egy nem mindennapi mesterséget is űz: csónakokat épít.

„Szerettem volna venni egy kajakot, viszont sokallottam az árát. Kicsit kutakodtam az interneten, és rájöttem, hogy építhetek is magamnak csónakot” – emlékezett vissza a tűzoltó.

Mivel az őrmester a tűzoltóságon használt rohamcsónakon gyakran szolgál, az érdeklődés már eleve adott volt. Ezt követte a különféle vízi járművek építéséhez szükséges tervek beszerzése, majd elkezdődhetett az első csónak megépítése. Mindenekelőtt tisztázni kellett olyan alapvető fogalmakat, mint hogy mit jelent pontosan a csónak kifejezés, mekkorák egy csónak paraméterei, milyen nagynak kell lennie a vitorlának és mi kell ahhoz, hogy biztonságosan a vízen maradjon. Így készült el végül az első munka, egy lekerekített aljú vitorlás csónak, amellyel a Balatont szelte.

„Ezzel a technológiával nagyon könnyen lehet járműveket készíteni, itt is ez volt a szempont. Azt akartam, hogy az autóm tetején bárhová el tudjam szállítani. Készítettem már SUP-ot, sőt horgászladikom is van” – mondta el Kállai István, aki mindenkinek jó szívvel ajánlja ezt a hobbit, aki szeretne kicsit kikapcsolódni.

(Katasztrófavédelem magazin)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!