Csodás tájak és vacsora egy gleccserben

Bár már nagyon várjuk a jó időt, a hőségben biztos szívesen kirándulnánk jégbarlangokba egy kis hűsölésre. Van olyan, amelyik 30 kilométer hosszú gleccser alatt bújik meg, és olyan is, amelyhez panorámás vendéglő tartozik.

Mer de Glace
Franciaország legnagyobb gleccsere Chamonix völgyében található. A gleccser 7 kilométer hosszú és 200 méter mély. Megközelíteni vonattal lehet Chamonix-ból, a vasútállomásról pedig egy fogaskerekű jellegű jármű viszi tovább a kirándulókat az itt található jégbarlanghoz.

A barlang nem természetes képződmény, hanem emberek vájták ki a hatalmas jégfolyamból. Olyan, mint egy jég alatt lévő, jégből készült kiállítóhely, amelyet minden nyáron újra meg újra kiásnak, mivel a gleccser körülbelül 70 métert mozog 12 hónap alatt. Különböző termeket alakítanak ki, ahol jégszobrokat is meg lehet nézni.

Mendenhall jégbarlang
Alaszkában, Juneau-tól körülbelül 20 kilométerre, a Mendenhall völgyben van az azonos nevet viselő jégbarlang. A barlang a 22 kilométer hosszú Mendenhall gleccserben, vagyis inkább alatta található, az oldalfalait és tetejét pedig a gleccser alkotja.

Az óriási jégfolyamon belül viszont víz csordogál, és ez az a víz, amely különböző szélességű és magasságú járatokat váj ki, így alakul ki a jégbarlang. A gleccserhez kajakkal lehet eljutni a Mendenhall tavon, kisebb csoportoknak rendszeresen szerveznek ide túrákat. Az evezés után meg kell mászni a gleccsert, így lehet végül bejutni a ragyogó kék, tompa fényű jégtermekbe.

A klímaváltozás hatásai miatt a gleccser minden évben egyre kisebb lesz: az 50-es évek vége óta több mint 3 kilométert csökkent a mérete, noha előtte évszázadok alatt csupán fél métert húzódott vissza.

Los Glaciares National Park
Az Argentínában Santa Cruztól délnyugatra, a chilei határon fekvő park 1981 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A 30 kilométer hosszú Perito Moreno-gleccser a legmélyebb pontján 700 méter mély. Körülbelül négy-öt évente a Perito Moreno kettétörik, legutóbb 2016-ban történt ilyen.

A nemzeti park területén több gleccserekben meglapuló jégbarlang is van, és ezekhez szerveznek túrákat az itteni nyári időszakban, vagyis december és március közötti időszakot jelenti.

Dobsinai-jégbarlang
Még egy világörökségi helyszín: a Szlovákiában lévő jégbarlang 2000 óta szerepel az UNESCO listáján, és a világ legjelentősebb jégbarlangjai között tartják számon. A hasadékot 1870-ben fedezték fel hivatalosan, ekkor merészkedett a barlang mélyére először és látta meg a különleges jégképződményeket egy bányamérnök és néhány társa. Az események innentől felgyorsultak, és hamarosan fából készült lépcsőkkel és járdákkal tették a nagyközönség számára is látogathatóvá a barlangot, 1881-ben pedig a villanyvilágítást is bevezették.

A barlang bejárata 969,5 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik a Duča-hegy északi lejtőjén. Teljes hossza 1483 méter, ebből 515 métert járhatnak be a látogatók egy körülbelül 30 perces séta alatt. A leghíresebb részek közé tartozik a jeges Nagy-terem, amelynek a hőmérséklete folyamatosan –3,8 és +0,5 fok között van.

Big Four Ice Caves
Az Egyesült Államokban, Washington államban, nem messze Seattle-től lehet végigmenni a Big Four Ice Caves Trailen, ami egy bő 5 kilométer hosszú túra. A szintemelkedés körülbelül 150 méter, és elméletileg semmilyen különleges felkészültséget nem igényel.

A túra változatos és látványos, viszont nem árt nyomon kísérni, hogy az egyes állomások milyen állapotban vannak. Előfordulhat például, hogy a túra térképén jelölt híd nem használható. A barlangokba bemenni veszélyes, ezt senkinek nem javasolják, de bámészkodni kintről is lehet, ráadásul a táj a jégbarlangokat leszámítva is csodás.

Ice Pavilion
A svájci Saas-Fee fölött, körülbelül 3500 méteres magasságban található az 5500 négyzetméteres Ice Pavilion bejárata. A jégbarlangba, azaz a Fee gleccser belsejébe egy 70 méter hosszú alagúton keresztül lehet bejutni. Az óriási kiállítótérben a fények, a színek és a formák ejtenek ámulatba, gyakran rendeznek itt kiállításokat vagy különböző eseményeket.

Az Ice Pavilion 2016-ban teljesen megújult, létrehoztak egy lavinaszimulációt, amely fényhatásokkal erősít rá az élményre, plusz egy lökéshullámot érezhetnek azok, akik kipróbálják ezt a kissé ijesztő játékot. A gleccserben található a világ egyik legmagasabban fekvő forgó étterme, amely egy óra alatt teszi meg a 360 fokos utat – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!