Jachtfesztiválok a francia Riviérán

A szeptember a szuperjachtvilág egyik legsűrűbb hónapja. Cannes kezdi a hónapot, majd a Genova Boat Show és Monaco következik, így a francia és az olasz Riviéra a mediterrán nyári szezon végén megtelik a szakma legismertebb képviselőivel.

Két év szünet után, 2021. szeptember 7-én újra megnyitotta kapuit a 43. Cannes Yachting Festival, a világ legeklektikusabbnak tartott jachtkiállítása. A megszokott helyszínen, Cannes mindkét kikötőjében, a Vieux Portban és a Port Cantóban várták újra látogatóikat.

Nagy megkönnyebbülés volt, hogy júliustól újra visszatérhettek a legnagyobb cannes-i fesztiválok dél-franciaországi helyszínükre, és újra feléledt a part, a környező éttermek ismét megteltek. Rendhagyó módon az idén a Cannes-i Filmfesztivált júliusban rendezték meg. Mivel a francia Riviéra vállalkozásainak többsége a turizmusra épül, így a visszatérő rendezvények Cannes és a környező városok forgalmán óriásit lendítettek.

A Vieux Port, azaz a cannes-i régi kikötő, ahogy a neve is sejteti, a francia Riviéra egyik legrégebbi marinája, amely az óváros és a Le Suquet domb lábánál fekszik, és a Lérins-szigetekre tekint. Itt mutattak be 480 darab 3 és 50 méter közötti hosszú motoros hajót, emellett a különböző tengerészeti eszközök, navigációs rendszerek kiállítói is itt kaptak helyet. A Fesztiválpalota épületében a korábbi évek hagyományát követve egy luxusgaléria művészeti termékekkel és a VIP lounge kapott otthont.

A két kikötő között a szervezők folyamatos hajós közlekedést biztosítottak. A látogatók a távot húsz perc alatt gyalog is megtehették, hacsak a Croisette homokos tengerpartja nem csalta el egy rövid úszásra a tenger kedvelőit.

Monaco Yacht Show
Ez világ vezető jachtfesztiválja, a szuperjachtvilág legfontosabb éves találkozópontja. Itt, a Monte-Carló-i Hercule kikötőben kerülnek terítékre a legújabb trendek, innovációk, szuper- és megajachtpremierek. Tehát ha csak egy fesztivál fér bele egy elfoglalt jachttulajdonos vagy érdeklődő naptárába, az szinte biztos, hogy a monacói lesz.

Ilyenkor azonban nem lehet felszállni a kiállított jachtokra, mivel komoly regisztráció előzi meg a körbevezetést, amellyel az óriási érdeklődőszámot igyekeznek kordában tartani. A kisebb jachtokat egy egyszerűbb időpontfoglalással és némi szerencsével általában meg lehet tekinteni, a legnagyobbakra, különösképp, ha eladásra várnak, csak komoly érdeklődőknek engednek betekintést.

A fesztivált megelőző hónapokban vegyes hangulat uralkodott a szakmai fórumokon és a közösségimédia-felületeken. Egyrészt mindenki izgatottan várta, hogy a világ egyik legmeghatározóbb jachtfesztiválja újra megnyithassa kapuit, másrészt hatalmas zúgolódás kísérte a meghirdetett jegyárakat. Nem meglepő, hogy a MYS minden évben a legmagasabb belépődíjakat határozta meg, és ez évről évre emelkedett. Tekinthetjük ezt egy szakmai szűrőnek is, hiszen elég, ha a Cannes Yachting Festival belépőárait vesszük figyelembe, ahol 18 euró a napijegy. Cannes-ban, különösen a hétvégén, helyi családok és turisták is nagy számban látogatják a kiállítást, legalább egy napra.

A Monaco Yacht Show általában egyben a mediterrán nyári szezon végét is jelenti. A kiállítás végét jelző kürtszó, amely hosszú percekig visszhangzik a Herkules kikötő és a Monte-Carló-i öböl környékén, az indulást is jelenti a kiállított jachtok egy jelentős részének. Akik az utolsó nyári chartereket is befejezték és a téli mediterrán szezont nem egy hajógyárban töltik felújításon, megkezdik az óceánátkelést.

Monaco Yacht Summit
A Monaco Yacht Show-t egy nappal megelőzi a Monaco Yacht Summit, amelyet a Monacói Yacht Clubban rendeznek. Ezen a napon tematikus workshopok, kerekasztal-beszélgetések várják az érdeklődőket, ahol jachtépítők, dizájnerek, pénzügyi tanácsadók és brókerek beszélnek aktualitásokról, a következő évek trendjeiről. További visszatérő téma a szuperjacht-életstílus népszerűsítése, a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Emellett Start your superyacht journey címmel workshopokat és tanácsadást szerveznek leendő jachttulajdonosoknak, hogy ezzel segítsék az első hajó megvásárlásához szükséges szakmai felkészülést és támogassák a döntéshozatalt. Egy luxusjacht megvételével nem csupán egy élvezeti cikket vagy egy befektetési tárgyat vásárol a tulajdonosa, hanem egy közösség tagjává is válik.

Horváth Reni

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 153. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!