Családias hangulatú Eb a Balatonon

Javában zajlik a 22es Binnenjolle Európa-bajnokság Balatonfüreden, az idén 150 éves BYC rendezésében. A ritka fahajók kontinensbajnokságán osztrák és német csapatok álltak rajthoz szombat reggel, igazi balatoni vitorlázó időben, amely olykor próbára tette a versenyzőket.

Az első versenynapon a Tihanyi-félsziget megkerülése volt a cél, amelyet a felkészült egységek többsége sikeresen teljesített. A rajtnál 10-12 csomós északi szél Tihanynál már 12-14 csomóra erősödött, míg a félsziget másik oldalán 17 csomós ráfújásokkal nehezítette a versenyzők helyzetét.

Voltak egységek, akik a part melletti útvonalat választották, de többségük a nyílt víz felől kerülte meg Tihanyt. Borulásokból sem volt hiány. A túrafutamot a német Fram egység nyerte Manfred Jacob kormányzásával, Marek Jacob és Udo Lang legénységgel a fedélzeten, második a háromtagú osztrák Poell család lett Matthias Poell irányításával, míg harmadikként a szintén osztrák Fiedler család ért célba.

A második versenynapon már a pályaversenyé volt a főszerep. A Hagemann László vezette rendezőség az északi 8-9, olykor 10-12 csomóig erősödő északi szélben a part mellett rakta ki a versenypályát. A 8 darab 22es Binnenjolléből a fokozatosan erősödő szél és hullámzás miatt csupán 5-en teljesítették a futamot, mikor a tovább erősödő szél miatt a rendezőség a versenynap befejezése mellett döntött.

A pályaverseny első futamát az osztrák Poell család nyerte, második az osztrák Ainetter kormányozta Bri hajó, harmadik az osztrák két fővel induló Bongo egység, szintén a Poell család többi tagjával.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!