Civil tiltakozás Fonyódon a szabadstrand megmentése érdekében

2024. március 19.
Címkék :

Egy másfél kilométeres fonyódi partszakasz lezárása ellen tiltakoznak civilek a Balatonnál. Helyi népszavazást kezdeményeznek annak érdekében, hogy csak az ott élők hozzájárulásával lehessen értékesíteni a területet.

Több százan vettek részt azon a sétán, amellyel a szabadstrandot akarják megmenteni Fonyódon. A hosszú partszakaszt úgy csatolnák az Erzsébet-táborhoz, hogy az állam elcseréli egy – a tiltakozók szerint mocsaras – területre a szabadstrandot.

A strand 1500 méter hosszú és átlagosan 22 méter széles. Ez Fonyódnak nagyon hosszú ideje kedvelt szabadstrandja, és a civilek nagyon szeretnék, hogy a szabad jellege megmaradjon mindenki számára.

A tiltakozás egyik szervezője azt mondta: nem engedhetik meg, hogy egyetlen tollvonással döntsenek a fejük fölött. „Valahol példát kell mutatni, hogy meg kell védeni a szabad partokat, a szabadstrandokat egész Magyarországnak. Ez nem csak Fonyód érdeke, meg a fonyódligeti vagy a boglári, vagy ordacsehi lakóké, akik a közelben laknak, hanem azt gondolom, mindenkié, aki eljön ide nyaralni” – hangsúlyozta Németh Helga.

A tiltakozók szerint az is furcsa, hogy a tábort működtető alapítvány ki akar zárni mindenkit a partról. Lebó Attila azt mondta, olyan érveket soroltak fel, hogy például szemetes a strand, illetve azt, hogy a horgászok rendszeresen bejönnek a területre kocsival. „Ezek mondvacsinált problémák, igazából le szeretnék zárni és magánterületté kívánják minősíteni” – vélekedett a férfi.

Alig két hete az illetékesek még azt mondták, hogy a terület állami kézbe adása nem dőlt el. A tiltakozók szerint ez nem igaz. Pálfy István szerint „nyílt hazugságok” hangzanak el minden nap, pedig a döntés megjelent a Magyar Közlönyben.

A tiltakozás szervezője azt mondta, helyi népszavazást kezdeményeznek, hogy elérjék: a helyiek nélkül ezt a területet ne lehessen lezárni, elherdálni – írta az atv.hu.

fotók: erzsebettaborok.hu, magyarnemzet.hu, Google Maps

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!