Chipsadóból mozgás: így leszünk egészségesebbek

2023. november 20.
Címkék :

Augusztustól a népegészségügyi termékadó (NETA) fizetésére kötelezett cégek befizetésének 10 százalékát az aktív és egészséges életmód, illetve edukációs programok támogatására fordíthatja az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság.

A magyar lakosság egészségi állapota rossz, magas a szív-érrendszeri, a daganatos, mozgásszervi és cukorbetegek aránya. A WHO kutatásaiból is látszik, hogy az egészségi állapotunk szempontjából kulcsfontosságú az életmódunk. Azonban kizárólag egészségügyi alapon nem lehet társadalmi szinten jelentős életmódváltást elérni. Átfogó programokkal, széles összefogással, erős kampányokkal lehet a szemléleten változtatni, eredményt elérni.

A NETAfelajánlások hatékony felhasználása érdekében életre hívták a NETA Bölcsek Tanácsát, amelynek a tagjai között kórházigazgatóktól egyetemi oktatókon és szabadidős sportesemény-szervezőkön át a vállalati well-being szakértőkig több, a szakterületükön kiváló szakember található. Az ő feladatuk lesz javaslatot tenni a programokra és véleményezni a kidolgozott anyagokat.

A tanács kidolgozott egy tizenöt pontból álló programtervet, köztük olyan kezdeményezésekkel, amik eddig nem voltak jellemzők hazánkban. A tanács és az államtitkárság célja, hogy a szabadidősport és az egészségügy szorosabban dolgozzon együtt, ha a köztudatba jobban beágyazódna: a mozgás gyógyít.

Dr. Velkey György, a Bölcsek Tanácsának társelnöke, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az egészségügyben megelőzésre kevés energiát tudnak fordítani a betegségek megelőzésre. Ezért is fontos, hogy olyan programokat indítsanak, amelyek kifejezetten a prevenciót segítik elő. A Mozgás receptre vagy az Út az egészséghez program is ezt fogja szolgálni.

Péter Attila, a Szabadidősport-szervezők Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, első alkalommal fordul elő, hogy a szabadidősport és az egészségügy minden társadalmi rétegre kiterjedő egészségtudatos, személetformáló és aktív életmódot támogató programokat dolgoz ki. A 15 programelem foglalkozik az iskoláskorúak, a felnőttek, a szeniorok, a fogyatékossággal élők és a szociálisan hátrányos helyzetű emberek sportolási lehetőségeivel.

A NETA – közismert nevén „chipsadó” – fizetésére kötelezett cégek minden hónap 20-ig ajánlhatják fel adójuk 10 százalékát a Neta Bölcsek Tanácsa programjainak támogatására – írta a turizmus.com.

fotók: verv.com, ie.edu, healinglight.co.uk, ualberta.ca, sailingeurope.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!