Cementgyár miatt áll a bál Aszófőn

2023. február 18.
Címkék :

Nyílik a méltán híres téltemető az aszófői Séd-völgyben, ahová befolyt egy csomó cement.

Tettek már bejelentést az ügyről, és a hatóság járt kint a helyszínen. Tavaly már egyszer az eredeti állapot visszaállítására kötelezték a helyi cementgyárat – aminek a működése ellen sokan tiltakoznak évek óta –, de azóta nem történt semmi. Kérdés, hogy újabb szennyezésről van-e szó.

A fotókat is közlő Facebook-bejegyzés szerzője leírja, hogy nemrég vette észre, hogy a fokozottan védett területre figyelmeztető tábla előtt nem természetes a talaj színe, hanem sárgás, szürkés, néhol megszilárdult darabok, kavicsok vannak benne. Követte az anyag nyomát, fölfelé egyre sűrűsödött, és egyre nyilvánvalóbbá vált számára, hogy cement is van benne. Eljutott a Molnárbeton üzeméig.

„Ugyanaz a cementes, kavicsos lé, ami tavaly tavasz környékén folyt ki az üzemből, és azóta is ugyanúgy ott van, csak ráhullottak a fák levelei.” Tetemes mennyiségű cementes léről van szó, körülbelül 100 méter hosszú befolyásról. A természetvédelmi hatóság a nemzeti parkkal közösen kivizsgálta a tavalyi ügyet, és 2022. júliusban hoztak határozatot, hogy a betonüzemnek helyre kell állítania ezt az élőhelyet és meg kell akadályoznia, hogy még több anyag kifolyjon tőlük.

Mivel védett területre folyt be ez a nem ide illő anyag, olyan helyre, ahol már a téltemetők nyílnak, ezért a nemzeti park szakemberével közösen kell majd végezniük a helyreállítást, amire március 1-jéig kaptak határidőt. „Több szempontból is aggályos a dolog: először, hogy a betonüzem magától valószínűleg nem tett volna semmit a szennyezés ellen. Sőt, azóta sem tettek semmit, és nemsokára lejár a határidő. A kerítést sem magasították meg, tehát egy újabb nagyobb esőzés ugyanúgy bemosná a telephelyen tárolt anyagokat a fokozottan védett területre” – szól a bejegyzés.

„Eddig is világos volt, hogy ez az üzem nem való ide, megkeseríti az életünket a kamionforgalom, a légszennyezés, a por, a betonüzem zaja, az, hogy nincs víz a kútjainkban, miközben ők iszonyú mennyiségű vizet használnak fel naponta. De ez, hogy folyik bele a beton a Hóvirágosba, egy évszázadok során kialakult, különleges, érzékeny élőhelyre, ők pedig nem tesznek semmit, ez már minden határon túlmegy, ez a csodálatos környezetünk meggyalázása, sárba tiprása, nem szabadna hagynunk, hogy ezt tegyék” – olvasható a település civiljeinek közösségi oldalán.

(hirbalaton.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!