Büdös-e a Velencei-tó? Megkóstolták és megszagolták vizét

Egy újságcikkre reagálva augusztus 4-én a gárdonyi Park Strandon a velencei-tavi városvezetők megízlelték és megszaglászták a tó vizét, hogy meggyőződjenek a minőségéről.

Gárdony polgármestere, Tóth István kiemelte, tudja, hogy ő, illetve a többi tó környéki városvezető mennyit dolgoznak a megfelelő vízminőség eléréséért, a strandok és partok fejlesztéséért és a turizmus fenntartásáért. A gárdonyi polgármesterrel egyetértett Gárdony alpolgármestere, Erdei Péterné, Velence alpolgármestere, Sarf György, Sukoró alpolgármestere, Nagy Roland, valamint Pákozd polgármestere, Kardos Ádám.

Pákozd polgármestere, Kardos Ádám kiemelte, hogy a tó környéki polgármesterek, vezetők mindent megtettek a tó fenntartásának érdekében, valamint vízminőségének a növelésében. Példaként az 1-2 évvel ezelőtti tömeges halpusztulást és a szárazságot hozta fel, amelyek agy nehézségeket okoztak, de együtt sikerült megoldaniuk és elérniük a Velencei-tó mai „formáját”.

Velence alpolgármestere, Sarf György szerint az éghajlati viszonyok jelentik a legnagyobb gondot a tóra nézve. „Egy tó élete nagyon hasonlít egy ember életéhez. Születéssel kezdődik, az élettartama pedig véges. Ez sajnos így van a Velencei-tó esetén is, de nagyon sokat tettünk és teszünk a jövőben is azért, hogy ez az élet minél hosszabb legyen és minél jobb minőségű. Főként az éghajlati viszonyok kedvezőtlen alakulása miatt lehetetlen megállítani a tó vízszintjének csökkenését. Az azonban nem lehetetlen, hogy amennyire csak tudjuk, életben tartsuk” – mondta.

Sukoró alpolgármestere, Nagy Roland úgy fogalmazott, hogy céljaik elérést és a turizmus fenntartását nehezítik meg a negatív felhangú cikkek, hiszen ezeknek köszönhetően az emberek meggondolják magukat és nem akarnak a Velencei-tóra látogatni.

A polgármestereken, alpolgármestereken túl két helyi vállalkozó is jelen volt, akik közül Tihanyi Tamás a Gárdonyi Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője az emberi sorsokat emelte ki. Mint mondta, az utóbbi időszakban valamelyest csökkent az általuk foglalkoztatottak száma a strandokon, aminek rengeteg oka volt. Családfenntartóknak, nőknek és férfiaknak nem tudtak állást biztosítani, megnehezítve ezzel az ő helyzetüket is.

Az álláspontját utoljára Grimm Balázs, a Magyar Hang újságírója ismertette, aki fontosnak tartotta elmondani, hogy az általa írt cikk címe – Velencei-tó: Epekeserű, büdös és üres – nem a saját véleménye. Lelátogatott a tó egyik strandjára, és mások véleményét kérdezte. Emellett többször próbálta felvenni e-mailben a kapcsolatot a tó környéki önkormányzatokkal, de falakba ütközött, így az ő gondolataikat nem tudta megírni. Illetve azt is megjegyezte, hogy a cikk törzsszövegét tovább olvasva mindenki tisztább képet kapott volna, ám arról, hogy ezt sokan nem tették meg, ő nem tehet.

Miközben mindenki elmondta a saját álláspontját a cikk kapcsán, sor került az ominózus tóvíz kóstolásra, azaz merítettek egy nagy kancsó vizet a Park Strandon, majd töltöttek egy-egy pohárnyit a jelenlévőknek. A kóstolás és a szaglászás után pedig megállapították, hogy nem epeízű és büdös a Velencei-tó vize – írta a feol.hu.

Az eseményről készült videó itt nézhető meg.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!