Bontják a Sió-zsilipet

Megkezdték Siófok egyik ikonikus létesítménye, a 75 éves vízleeresztő és hajózási zsilip bontását. A helyére kerülő új zsilip önmagában is turisztikai látványosság lesz.

A Balaton vízszintingadozása már Galerius római császárt is zsilipépíttetésre sarkallta i. sz. 292-ben. A vízállás szabályozására elsőként fazsilip készült, majd 1891-ben egy betonmonstrumot építettek a tó déli kapujába. A létesítményt 1940-ben kezdték korszerűsíteni, az 1947-ben üzembe helyezett, 83 méter hosszú és 12 méter széles zsilip már 1200 tonnás hajók átbocsátására is alkalmas volt.

A Sió-zsilip megújítására európai uniós és hazai forrásból 19 milliárd forint áll rendelkezésre, a beruházás a tervek szerint 2023 őszére fejeződik be. Siófok vezetői szerint az új zsilip vadonatúj arculatot ad majd a belvárosnak, és egy modern köztérré válik. Amellett, hogy új találkozóhely lesz, kerékpárospont várja a bringásokat, továbbá a horgászok is hozzáférnek a jó fogásokkal kecsegtető leshelyekhez. A zsilip újjáépítési munkáival párhuzamosan megújul az előtte futó Krúdy sétány és közelebb kerül a látogatókhoz a hajóállomás.

A hajók áthaladását biztosító zsilipkapu korszerűsítése azért is indokolt, mert a balatoni hajózás 2030-ig tervezett átfogó fejlesztése során egyre több nagy méretű, nem összeszerelt hajót és kompot kell eljuttatni északi irányból a Dunán és a Sió-csatornán át Siófokra – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!