Biztonságos a tenger és a gyógyfürdő

Tudósok megvizsgálták, hogy a különféle vírusok, tehát nem csak a Covid–19, miként reagálnak a medencék tisztításánál, fertőtlenítésénél használatos vegyszerekre, és úgy tűnik, hogy a medencékben, gyógyfürdőkben, tengervízben nem fenyeget a fertőzés.

Az amerikai Purdue egyetem kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeresen és kellően rendben tartott medencék egyáltalán nem jelentenek kockázatot az emberekre. A vírusok ugyanis a fertőtlenítőszerekkel kezelt vízben, illetve medencében nem élnek meg.

Meseszép tengerpart Zakynthos szigetén

Az amerikai tudósok arról is beszámoltak, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus vízben vagy víz által terjedne medencében vagy gyógyfürdőben. Ugyanis az olyan fertőtlenítőszerek, mint a klór, a koronavírust harminc percen belül elpusztítja. A klór kárt tesz a vírusban, így képtelen beágyazódni az emberi sejtekbe és tovább szaporodni. A medencék tisztításánál UV hősugárzókat is használnak, amelyek szintén elpusztítják a baktériumokat és vírusokat. A külső medencék, amelyeket egész nap éri a napsugárzás, pedig még biztonságosabbak, mint a bentiek.

A vírusok többsége képtelen megélni a sós vizekben, így azok a medencék, amelyeket tengervízzel töltenek meg, illetve a tenger teljesen biztonságos. A tudósok azonban megjegyezték, hogy ugyan a víz semmiféle rizikót nem jelent, de megfertőződhetünk a levegőtől, amelyet belélegzünk. Ezért az üdülőhelyen nem a víz, hanem a körülöttünk levő emberek jelentik a legnagyobb kockázatot – írta a felvidek.ma.

(képeink illusztrációk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!