Bezár egy újabb balatoni uszoda

Energiatakarékosságra hivatkozva a kormány november 14-én bezárja 141 uszodájának majdnem felét. A 77 intézmény egyike a fűzfői uszoda.

Dallos Zsuzsa visszaemlékezése:

A nyolcvanas évek elején sokakat magával ragadott a Nitrokémia akkori igazgatójának lelkesedése, hogy versenyuszoda épüljön Fűzfőn. Gyuricza László találta ki, terveztette a korszerű, a Balaton-parton egyedülálló intézményt. Amikor a megyei tanács élére helyezték, lelassult az építés, de a tanácselnök nem hagyta, a megyében működő termelőszövetkezetek, vállalatok, szakszervezet, sőt a rendőrség és a bíróság is adott pénz. Nevüket tábla őrzi az uszoda aulájában.

Végül 1982. április 4-én megnyitotta a kapuit a létesítmény, ahová a környék iskoláiból is jöttek a diákok. Sorra alakultak a sportegyesületek. A kemény edzések eredménye lassan érmekben is mérhető lett. Szép lassan viszont megjelentek a nehézségek: először a Volán-járatok ritkultak, utána a helyi járatú jegy kopott ki, de ez még csak a veszprémi téglajegyeseket bosszantotta. Egyre jobban fáztak a gyerekek, mert már nem jött annyi gőz a Nitrokémiától.

A Fűzfőinek egy darabig szerencséje volt, mert a magyar úszóválogatott pápája, Széchy Tamás imádta a Balatont, a válogatott Fűzfőn edzett. Így nyitva kellett tartani a fürdőt. Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás és társaik rótták a hosszakat, készülve az olimpiára.

2014-ben megrendítő ütésként élte meg a fűzfői uszoda fenntartója, hogy nekik nem jut pénz felújításra, viszont Veszprém 4 milliárdot kap egy új uszoda építésére. Azonnal aláírásokat gyűjtöttek. A petíció eredményeként megígérték, hogy a fűzfői uszoda nem zár be. A diákok a Nemzeti Úszóprogram keretében még idejártak, de a csapból már nem olyan meleg víz folyt, a zuhanyrózsákat ellopták, a hajszárítókat lecserélték. A vendégek kezdtek elmaradozni, a bevétel meg egyre kisebb lett. Akkor lépett színre a Nemzeti Sportközpont. Az uszodát korszerűsítették, a Balaton Uszoda ismét fontos felkészülési, edzőtáborozási helyszín lett Cseh Lászlóval, Hosszú Katinkával, Kemény Dénes vízilabdázóival. Az energiaválságban alulmaradt. A füredieknek 38 milliót adott a kormány rezsire, míg a fűzfőit téli álomra ítélte – írta a veszpremkukac.hu.

fotók: srichinmoyraces, archivum.mtva.hu, balatonfuzfoert.balatonfuzfo.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!